Читај ми!

Када је лош холестерол повишен заобиђите пекаре

Повишен ниво масноћа у крви углавном се открива случајно, на систематским прегледима. Овај метаболички поремећај не боли нити упозорава особу да се нешто дешава у организму. Први симптоми повишених масноћа у крви углавном су кардиоваскуларни проблеми, као што су срчани или мождани удар.

За холестерол, последњих година, знају и припадници млађе популације. Међутим, чак и код сазнања да особа има повишен ниво холестерола и триглицерида не значи да ће се упозорење лекара схватити озбиљно, јер се многи углавном осећају добро.

Начелница ендокринологије КБЦ Бежанијска Коса докторка Јелица Бијекић Мацут каже да реч холестерол није опасна јер је у питању природни састојак организма – природни стерол.

„Опасно је кад је холестерол повишен, као један од фактора ризика за развој кардиоваскуларних оболења. Врло је битно разликовати укупни, лош LDL холестерол и добар HDL холестерол. Када процењујемо стање холестерола гледамо вредност укупног и LDL холестерола“, нагласила је др Бијекић Мацут.

Према њеним речима, јетра ствара холестерол у организму, што је ендогено стварање, као телу неопходну супстанцу за изградњу ћелијских мембрана, за развој стероидних хормона - кортизола, полних хормона, као и за транспорт витамина А, Бе, Де.

„Имамо и егзогено стварање холестерола – путем хране. На тај део можемо доста да утичемо водећи рачуна о исхрани“, објашњава гошћа Јутарњег програма издвајајући црвено месо, изнутрице, јаја, пецива као намирнице које у случају проблема повишеног холестерола треба избегавати.

У млађим популацијама они са повишеним нивоом холестерола мање су заступљени, али међу становништвом старијем од 60-65 година и више од 50 одсто популације има проблем.

Зна се да 25 одсто младих Американаца има повишен холестерол, а када су у питању људи преко 65 година, чак 60 одсто има повишен холестерол.

Повишен холестерол се мора лечити 

Генетика и код овог здравственог проблема има важну улогу.

„Имамо оне са фамилијарном хиперхолестеролемијом где читаве фамилије имају промене на генима које доводе до повишеног холестерола. Имам пацијенте, младе девојке од 20 година, мршаве које имају повишен холестерол. Нису оне ни криве ни одговорне за то, једноставно генетика је одговорна за то“, наглашава др Бијекић Мацут. 

Одговорно понашање у случају породичне предиспозиције или повишеног холестерола подразумева примену терапије.

„Мора се лечити. Наши пацијенти доста беже од лечења. Није лако ни спроводити дијететске режиме, а ту је и физичка активност и постоји група лекова који се зову статини. Према тим статинима, последњих година, пацијенти су имали велики отпор у смислу уништиће им јетру. То су заблуде“, наводи др Бијекић Мацут.

Постоји неколико група пацијената према критеријумима ризика које су проценила европска удружења кардиолога, удружења за атеросклерозу и друга удружења.

„Вредности на које ћемо снижавати LDL холестерол зависе од тога колико је група ризична. Уколико је група са ниским ризиком, тај LDL холестерол треба да буде испод 3,5, а уколико је група са средњим ризиком испод 2,5, а уколико је са веома великим ризиком чак треба да буде испод 1,8“, прецизирала је гошћа Јутарњег програма.

Стрес може да буде важан фактор као део свеукупне ситуације у којој се тело налази, као и физичка неактивност.

„Када смо под стресом не гледамо ни шта једемо, поменули сте пекару. Човек кад је под стресом, он се не бави собом, својим начином живота, здрављем. Стрес је чудо колико лоше утиче на организам“, закључила је др Бијекић Мацут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи