Читај ми!

Због списка благодети лука за здравље, нећете више размишљати о „задаху који га прати"

Према бројним клиничким студијама које проучавају утицај поврћа на здравље, црни лук се издваја као намирница која може да помогне у смањењу ризика од развоја карцинома дебелог црева, јајника и уста, јер поседује богате залихе антиоксиданаса који спречавају оштећење ћелија.

Због списка благодети лука за здравље, нећете више размишљати о „задаху који га прати" Због списка благодети лука за здравље, нећете више размишљати о „задаху који га прати"

Сумпорна једињења која су пронађена у луку, могу да спрече раст тумора и развој карцинома, штитећи ћелије од мутација.

Студије сугеришу да једињења из лука посебно штите од карцинома који погађају гастроинтестинални тракт. 

 

Конзумирање лука, не само црног већ и љубичастог, младог или празилука, неколико пута недељно, повезано је са појачаном заштитом од рака, наводи др Џош Екс, нутрициониста Медицинског центра у Нешвилу.

У свим сортама лука идентификовано је најмање 25 различитих флавоноидних једињења.

Студије показују да је облик флавоноида из лука – алкенил цистеин сулфоксид, сумпорно једињење које има низ здравствених благодети, укључујући антиканцерогена и антибиотска својства, и да може бити од користи у превенцији тромбозе и олакшавању симптома астме.
Црни лук је добар за кардиоваскуларни систем и његовим конзумирањем се смањује ризик од стварања крвних угрушака.

Поред тога, лук нас може заштитити од „лошег" холестерола, јер његов састав ограничава активности штетних слободних радикала у крвним судовима, чиме се смањује оксидативни стрес и побољшава циркулација.

Захваљујући присуству једињења сумпора, лук је добар и за зравље костију, подстиче већу минералну густину костију, што смањује ризик од прелома. Једна студија коју је урадило Одељење за породичну медицину Универзитета у Јужној Каролини открила је да се густина костију код жена повећавала како се повећавала учесталост конзумирања лука.

Лук има релативно мало угљених хидрата, а фитонутријенти које поседује делују противупално.

Истраживања су открила да присуство хрома у луку може бити од велике користи, па тако екстракт лука може помоћи у борби против дијабетеса, јер унос овог поврћа може помоћи у смањењу концентрације глукозе.

Скраћење борбе против прехладе 

Будући да је лук одлична противупална храна, један је од најбољих избора поврћа ако патите од болних упалних болести, попут артритиса или астме, саветује др Екс.

Према Националној фондацији за артритис, кверцетин који се налази у луку може бити посебно користан за оболеле од артритиса, јер помаже у инхибирању леукотриена, простагландина и хистамина који изазивају упале и погоршавају бол и оток.

Следећи пут, у току прехладе или неке респираторне болести, покушајте да једете више лука јер тако на природан начин можете убрзати победу над прехладом.

Стручњаци верују да одређени фитонутријенти из лука могу повећати имунолошку одбрану; боре се против упала, смањују стварање слузи у носу, плућима и респираторном систему, и помажу вам да се брже осетите боље.

Још једна предност редовног конзумирања лука је и то што позитивно утиче на плодност код мушкараца.

Истраживачи са универзитета Азад у Ирану истраживали су ефекте лука на плодност пацова, и открили су да се укупни тестостерон значајно повећао, као и концентрација, одрживост и покретљивост сперматозоида код пацова који су током 20 дана добијали веће количине лука у исхрани.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи