Читај ми!

Стручњаци упозоравају: Деца заслужују наредно лето испуњено игром, без допунских часова

Деци би требало дозволити да се овог лета што више играју са пријатељима због њиховог менталног здравља, уместо да имају додатне сате учења, саветују дечји психолози.

Савети психолога који раде са најмлађима, долазе усред спекулација о могућим продуженим часовима, додатној настави због надокнада, краћег летњег распуста. 

У Британији, група стручњака за развој детета писала је Гавину Вилијамсону, секретару за образовање, позивајући на мере које дају приоритет емоционалном благостању деце када се попусте мере закључавања.

„Ово пролеће и лето не би требало да буду испуњени додатним часовима", навели су у писму стручњаци из групе "PlayFirsUK", који укључује 15 дечјих психолога и образовних стручњака.

„Деци, наставницима и родитељима треба времена и простора да се опораве од стреса који је протекла година поставила на њих", додали су у писму упућеном властима.

Група је упозорила да планови за интензивне активности „сустизања пропуштеног градива" и летње школе могу погоршати ментално здравље и добробит младих, и уместо тога позвали су децу да проводе време на отвореном, буду физички активна и играју се са пријатељима, наравно у складу са мерама заштите здравља.

Професорка Хелен Дод, која води наведену стручну групу, рекла је: „Ако не схватимо ово како треба, ризикујемо да децу гурамо у додатни притисак, што би могло нанети даљу штету њиховом менталном здрављу и развоју. Наша деца су током прошле године пропустила много, заслужују лето испуњено игром".

„Мислим да морамо размишљати о додатним сатима, не само за учење, већ и за то да деца буду заједно, играју се, баве се спортом, музиком и глумом, јер су то пресудна подручја која су им недостајала у развоју токо пандемије", рекао је сер Кеван Колинс, који ће, извесно, ускоро преузети функцију новог комесара задуженог за „опоравак образовања".

Прошле године је пандемија коронавируса држала већину ученика код куће, не само у Британији већ широм света. Неки ученици су и даље у режиму онлајн наставе.

среда, 16. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи