Читај ми!

Лек за дијабетес лечи и гојазност, утврдили научници

Гојазност је, једноставно речено, последица тога што се уноси више енергије него што се троши. Али код претеране гојазности овај проблем је много сложенији. Научници су открили да већ познати лек за дијабетес може значајно да помогне у губитку вишка килограма.

Последњих деценија број гојазних Американаца се толико увећао да се процењује да данас 40 одсто одраслих спада у ову категорију. Овим људима не само да је тешко да скину вишак килограма, већ је и у медицинском погледу гојазност постала озбиљан здравствени проблем.

Осим значајне промене у начину живота, пре свега здравог начина исхране и редовне физичке активности, постоје само још две могућности да се ослободимо вишка масног ткива – баријатријска хирургија и лекови за мршављење. Прва могућност је, наравно, веома инвазивна и носи разне ризике и компликације. Што се тиче лекова, они не делују увек и могу имати негативне ефекте.

Решење је можда на помолу

Међутим, експериментални третман који су недавно тестирали научници могао би да утре пут за нове медикаметозне терапије у лечењу гојазних пацијената.

Током студије на узорку од скоро 2.000 одраслих особа из 16 земаља, учесници су узимали недељну дозу лека семаглутид који се иначе користи за лечење дијабетеса типа два.

Контролна група је уместо лека добијала плацебо. Обе групе испитаника су добиле упутства за дијететски режим исхране који подстиче губитак килограма.

Испитаници који су узимали плацебо, по завршетку студије изгубили су јако мали и клинички безначајан број килограма, док су код оних који су добијали семаглутид резултати били много израженији, пише Сајенс алерт.

После 68 недеља узимања лека који утиче на смањење апетита, испитаници су у просеку изгубили 14,9 одсто од своје претходне тежине. С тим, како напомињу аутори испитивања, да је око 30 одсто испитаника изгубило више и од 20 одсто телесне масе током овог периода.

За сада се чини да је овај лек двоструко успешнији од свих постојећих лекова за мршављење, наводе истраживачи.

„Ниједан други лек није успео да доведе до овог нивоа губитка килограма. Први пут је утврђено да захваљујући неком леку људи могу да постигну исте резултате као инвазвном хируршком интервенцијом“, наглашава др Рејчел Батерхем, специјалиста за дијабетес и гојазност са Универзитетског колеџа у Лондону.

Осим губитка килограма, код учесника испитивања су уочена побољшања и у другим сегментима здравља и живота.

Недостаци ове терапије

Наравно, иако су резултати охрабрујући, као и код већине лекова и узимање семаглутида у лечењу гојазности има и својих недостатака.

Код многих учесника су забележене благе до умерено јаке нуспојаве (и у групи која је пила лек и у оној која је примала плацебо), које су укључивале мучнину и пролив. Мада су нуспојаве биле само привремене, готово 60 учесника у групи која је добијала лек је одлучила да прекине третман. Док је у групи која је примала плацебо, лечење прекинуло само петоро учесника.

Други проблем је био начин примене лека, јер је продразумевао примање инјекција, а испитаници су више волели да се лек узма оралним путем.

Поред тога, још увек нису прикупљени подаци о томе да ли је после престанка узимања лека дошло до неких промена. Једа од учесница истраживања је за Њујорк тајмс је рекла да јој се тежина вратила одмах по престануку третмана.

Лек помаже, али није довољан

„Иако овакви лекови могу бити од користи код тежих облика гојазности, јер у кратком периоду доводе до губитка килограма, они ипак нису чаробни штапић који ће једним потезом решити проблем прекомерног броја килограма“, напомиње нутрициониста Том Сандерс са Краљевског колеџа Универзитета у Лондону који није учествовао у овој студији.

Сандерс додаје да је и даље неопходно промовисати режим јавног здравља који подстиче промену понашања људи, пре свега редовне физичке активности и умерен унос енергије у исхрани.

Наравно , то нико не пориче, али ако се додатне анализе примене семаглутида покажу као позитивне, сигурно да ће и ово фармаколошко средство помоћи да се умање последице проблема гојазности која све више оптерећује савремену популацију.

Америчка Агенција за храну и лекове, заједно са својим колегама у Великој Британији и Европи, тренутно процењује податке како би се утврдило може ли се овај лек користити и у сврху лечења гојазности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи