Читај ми!

Како турбулентне промене времена утичу на здравље

Метеоролошке прилике имају велики утицај на здравље, а од тегоба које изазивају пати готово половина светске популације. Шта температурне промене у распону од чак 15 до 20 степени тачно чине нашем организму?

Доктор Александар Чокановић, лекар Хитне медицинске помоћи, каже за РТС да је претходних дана забележен повећан број позива хроничних болесника којима не погодују промене времена.

Када се температура стабилизује, било висока или ниска, смањује се и број позива Хитној помоћи, наводи доктор Александар Чокановић.

Иако се, како каже, очекује да здрави људи не осете промене, и они ипак реагују, али са лакшим тегобама.

„Најчешће су то мигрене, главобоље, висок и низак притисак, али и психичке сметње – несаница, узнемиреност, пад концентрације“, напомиње лекар Хитне помоћи.

Пацијенти који знају да им не погодију промене, осећају то унапред, и на време могу да реагују терапијом.

Најчешће се осећа мигрена, коју прати мучнина па и нагон за повраћањем, па пацијенти и не могу да узму лек.

Њима се саветује лакша исхрана, са доста течности, мање шећера и соли како не би дошло до повећања притиска и још јаче главобоље.

Према речима Чокановића, висока влажност и хладно време не погодују астматичарима.

„Они се касно јаве лекарима, мисле да ће тегобе да прођу саме. Јављају се некад и после два дана гушења, некад им је потребна и хоспитализација. Они морају да узму своју терапију, а ако не реагују, морају да се консултују са лекаром да добију другу", указује лекар Хитне помоћи.

Када је реч о кардиоваскуларним болесницима, њима не погодује хладно време јер долази до сужења крвних судова и на периферији и код срца. Зато они који имају ангину пекторис осећају бол у грудима.

Њима се саветује мања физичка активност у том периоду.

Такође, како каже Чокановић, кад је облачно, долази до пада концентрације, апатије, сви осећају да им се само спава.

Због тога саветује пацијентима са психичким сметњама да редовно узимају своју терапију и ништа на своју руку.

И околина треба да обрати пажњу на њихове промене јер се дешава да ти пацијенти игноришу симптоме и не узимају терапију.

Чокановић је указао да ветар југо смета пацијентима са гастроентеролошким проблемима, чиром на желуцу или дванаестопалачном цреву. Њима се саветује да не узимају масну храну и вештачке шећере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи