Читај ми!

Деца се наручују и поштом

Многи италијански парови одлучују се на вантелесну оплодњу која је одобрена „Законом 40“ из 2004. године. И многе Италијанке које немају животног партнера, најчешће са 40 и више година, све више се подвргавају вантелесној оплодњи у иностранству. Или преко поште.

У Италији жена која нема партнера не може да се подвргне вантелесној оплодњи тако да све већи број Италијанки одлази у Шпанију или наручује сперму поштом.

Шпанија је земља која је први избор Италијанки, јер омогућава приступ свим женама, без обзира на годиште (психолози у Италији саветују да се тој процедури ипак не подвргавају особе које имају више од 48-50 година), и на то да ли су саме или у вези, и да ли су хетеро или хомосексуалног опредељења.

Шпанија је први избор и због врло велике медицинске пажње и потребне сигурности око донације сперме и зрелих јајних ћелија (ооцита). Но, логистички је све то тешко извести, а и цена је много већа него наручити сперму донатора, тј. оца будућег детета онлајн. И сачекати поштара.

Како све то функционише?

У Данској постоје места отворена за све оне који желе да постану родитељи без обзира на то ком полу припадају и да ли су у вези. Из банке података, тј. сперме, могуће је одабрати донатора, наручити сперму и сачекати отприлике три дана да стигне на кућну адресу.

У пакету се налази бочица у полистиренској посуди пуној сувог леда, са шприцом и упутствима за самосталну оплодњу.

У Италији толеришу слање сперме поштом на кућну адресу иако закон у овој земљи забрањује асистирану оплодњу особама без партнера. Партнера можете изабрати онлајн, уколико вам се допадну његове психофизичке карактеристике, али и глас који можете чути захваљујући МП3 фајлу.

Тамо можете пронаћи информације и да ли та особа већ има породицу и децу, о њеном образовању и пореклу, коју боју очију има, колико је висока. Уз додатну наплату добијате и његову фотографију и рукопис уколико желите да вам га неко протумачи.

На хиљаде донатора присутних у каталогу сваки пут када донирају сперму добијају 33 евра, а у Данској се саветује донаторима да немају више од двадесет петоро деце. Ипак, свака земља поставља своје лимите, а уколико желите да одређена особа буде ексклузивно ваша, у смислу да има дете само са вама, можете купити све епрувете које је та особа донирала.

То свакако не значи да та особа касније неће имати своје властито дете добијено на други начин. Тај мушкарац обавља прегледе који га класификују као Мот20 (20 милиона сперматозоида у милилитру) или Мот50 као и Мот50+ (они који гарантују највећи успех).

Цена сперме на кућну адресу

Цена слања поштом зависи од тога како желите да вам стигне епрувета, уколико изаберете суви лед цена је око 180 евра, ако се пак изабере течни азот онда кошта око 220 евра. Када се саберу све компоненте које се узимају у обзир, цена је у распону од 800 до 1.000 евра, а некад и много више.

Донатор који не бира приватност, оставља могућност да му се након навршених 18 година његово, до тада непознато дете, јави. Једна од Италијанки је изјавила за медије да свакако није тако лако остати у другом стању те да је потребно бити упоран и имати новац који желите да уложите.

Шта пише у упутству

Потребно је одледити семе, напунити њиме шприц, затим га јако дубоко и деликатно увући и полако убризгати његов садржај, и остати непомични око 30 минута. Но, део сперме се лако може изгубити, а стручњаци саветују апликацију бар једног милилитра.

Препорука је да се шприц са својим садржајем однесе у неку од клиника не би ли се извршила интраутеринска оплодња. Но, то у Италији није могуће па се онда Италијанке сналазе у стилу „Уради сам(а)“.

Једна од интервјуисаних жена је изјавила да је њој било потребно осам епрувета и да су на то сигурно утицале и њене године (45).

Онлајн шопинг

Уколико посетите неки од сајтова овог типа, имаћете утисак да купујете у некој од многих онлајн продавница попут „Амазона“. Само што се овде практично купује отац вашег детета.

Боја косе, боја очију, крвна група, раса, карактер, породично стабло, посао, фамилија, хоби, фотографија на којој су донатори када су били деца, амбиције, глас, рукопис.

Колико платите толико информација и добијете. У једном интервјуу директор једног данског института за репродуктивне ћелије рекао је да су они нека врста сајта за упознавање каквих је много, само што се код њих одмах прелази на конкретну ствар: „Ми смо као сајт за упознавање, људи се сретну, упознају се на неки начин, одаберу се. Баш као у нормалном животу“.

Трговина поштом у Италији расте све више, али још не достиже светске стандарде где се наручује и до 100 епрувета на дан. У банци у Калифорнији је могуће уз помоћ апликације открити и како ће изгледати ваше дете када одрасте.

Како се постаје донатор

Што се данске банке сперме тиче, потребно је да се будући донатори подвргну лекарским прегледима и да бар једном седмично одлазе у лабораторију у граду Орхусу у провинцији Јутланд. Они за то нису плаћени већ им се плаћа само трошак пута око 33 евра.

Шта рећи једног дана детету, зависи од сваке мајке. Италијански психолози кажу да им се жене најчешће обраћају у моменту када деца почињу да постављају питања о томе ко им је отац.

Неке одлуче да кажу истину, некима то теже пада. Многи људи се згражавају над „светом у коме живимо“ у коме традиционална породица скоро да више и не постоји. У свету у коме ће бити могуће срести свог брата или сестру а да то и не знате.

Иако су шансе минималне, ипак није могуће да се браћа и сестре, не знајући за крвно сродство, заљубе, изјављују многи Италијани, питајући се шта би се онда десило.

Многи се мрште на слику жене која сама ради оно што би у својој спаваћој соби требало да ради са својим партнером, док други сматрају да свако има право да ради шта жели: донатор да донира своје семе, а жене да га купују као када бирају пар ципела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи