Читај ми!

Која храна чува здравље наших зглобова и костију и како колаген помаже

Предстоји нам све хладније време, а то значи да ће многи имати болове у зглобовима, што због хладноће, што због промене времена. Зато се РТС Ординација позабавила темом да ли се храном може поправити здравље зглобова, али и костију, као и чему служи колаген.

Свима нам је познато основно правило да је веома важно како се деца хране да би имала здраве кости. Гошћа РТС Ординације, нутриционисткиња Ивана Ћосић, напомиње да у раном детињству и пубертету посебно треба водити рачуна да деца уносе довољне количине калцијума и витамина Д, првенствено кроз балансирану и разноврсну исхрану.

„Калцијум се налази у намирницам и биљног и животињског порекла. На првом месту су млечни производи. Боље је употребљавати ферментисане млечне производе – кисело млеко, јогурт и сир. Али ништа мање нису вредне ни намирнице биљног порекла, а пре свега сусам, који има јако високу концентрацију калцијума на 100 грама. Тако да није лоше узети кашику или две сусама током дана, било преко салате, а може и сусамов таан да се прави“, наводи Ћосићева.

Поред сусама, нутриционисткиња наводи и да су суве смокве јако добар извор калцијума. Затим купус и интегралне житарице, које је пре употребе потребно потопити и мало прокувати како би наш организам могао да апсорбује калцијум из њих. Овас, раж, јечам било пахуљице, било цела зрна, само не класична бела пшеница.

„Међутим, оно што је јако битно, то је витамид Д3 који управо због биоуградње калцијума у наше кости неопходан да се уноси. Сви знамо да њега добијамо путем сунчеве светлости преко коже, али када крену хладни зимски дани са мање сунца, у договору са лекаром, препоручује се чак, и суплементација од септембра, негде до марта“, додаје нутриционисткиња.

Магнезијум, фосфор, цинк и силицијум

Такође, важно је напоменути и значај магнезијума који помаже тај транспорт калцијума до костију. Уколико на пример, неко пати од хипокалцемије, његово стање се не може поправити без уношења магнезијума.

„Ту су и фосфор, цинк и силицијум о коме се не прича пуно, али и они имају значајну улогу у побољшању квалитета наших костију. Зелено лиснато поврће је, рецимо, одличан извор силицијума. Иначе он се налази у храни биљног порекла и његова концентрација зависи првенствено од концентрације у земљишту на коме се биљка узгаја“, додаје Ћосићева.

Силицијум стимулише ткива и помаже реконструкцију хрскавице, али можемо га на пример унети кроз лиснато поврће или интегрални пиринач, али и кроз минералне воде које се могу наћи на нашем тржишту.

Првилан начин исхране је важан за изгрању костију код деце, али и у каснијим животним добима никада није касно почети са правилном исхраном како би се стање здравља костију одржало или ублажиле сметње које су се с годинама појавиле.

Које су све добробити колагена?

На тржишту се све чешће могу наћи суплементи колагена. Многи људи који имају проблем са хрскавицом често посежу за овом врстом суплемената. Жене пак, узимају колаген зато што желе да сачувају виталност своје коже.

„Колаген је протеин који се налази у нашем организму и улази у састав коже, косе, ноктију и гради стурктуру кости. Код коже побољшава глаткоћу и чврстину. Разликује се више типова колагена, а у нашем организму су најзаступљенији колаген типа 1, 2 и 3. Колаген типа један је заслужан за једрину и чврстину коже. Ако се прави супа од пилећих и ћурећих костију и ногица, оне имају више тог колагена типа два који је зглобна хрскавица“, објашњава гошћа РТС Ординације.

Шта је желатин који користимо за колаче?

Поред желатина који многе домаћице користе за израду колача, не треба заборавити и да су желе бомбоне израђене од желатина, а то је у ствари прерађен и пречишћен животињски колаген и то пре свега свињски, али може се пронаћи и говеђи који је бољи, пре свега за оне који имају проблема са зглобовима, каже Ивана Ћосић.

На тржишту је могуће наћи и прах говеђих колена, што је у бити исто желатин само финије обрађен и нема могућност гелизирања, а задржава сва својства која има природни желатин и може да има позитиван учинак на кости и зглобове и може да се конзумира једна до две кафене кашичице, али увек уз консултацију са лекаром, јер желатим може да има и нежељена својства.

„Чак је важно правити и паузу после неких четири недеље по конзумирању. Може да изазове и горушицу, надимање, чак подиже и холестерол и пада доброг холестреола како су показале неке студије. Зато увек узимати уз консултацију са лекаром и са паузама“, напомиње нутриционисткиња.

Колаген иде у пару са витамином Ц

Није довољно уносити само намирнице богате колагеном, већ и сумпором и витамином Ц који практично помажу у претварању тих аминокиселина у активне облике, тако да уз препарате који се налазе на тржишту увек стоји колаген, плус витамин Ц.

Наравно, извори витамина Ц су и купус, и паприка, и киви, и боровнице. А махунарке су богате сумпором, као и јаја, броколи, купус, а посебно кисели купус коме је сада сезона.

„Кисели купус је и одличан извор витамина К2 који је јако битан за бољу густину костију. Чак се раде и неке студије које кисели купус виде као потенцијални лек против остеопорозе. Поред тога, кисели купус је и нека врста пробиотика који храни црева и одржава њихово здравље", каже на крају гостовања у РТС Ординацији нутриционисткиња Ивана Ћосић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи