Читај ми!

Да ли психоактивне дроге могу да лече депресију –Британци их називају „Молекул духа“

Регулаторна агенција за лекове и здравствене производе (МХРА) одобрила је испитивање, а компанија „Small Pharma“ укључена је у разговоре са Министарством унутрашњих послова, које такође мора дати дозволу јер је ДМТ контролисана супстанца. Почетно испитивање, чији је циљ успостављање најниже дозе ДМТ-а која изазива психоделично искуство, могло би да почне у јануару.

Психоделични лек ДМТ биће испитан у Великој Британији за лечење депресије. Испитивање ће у почетку користити лек који је познат као „молекул духа" који изазива снажна халуциногена дејства код здравих особа. Друго испитивање примениће се на пацијенте који пате од депресије где ће им се уз психотерапију давати и ДМТ.

Прво клиничко испитивање на свету истражује сигурност и ефикасност ДМТ-а за велику депресију. 

Н-диметилтриптамин је хемијска супстанца која се јавља у многим биљкама и животињама и која је истовремено дериват и структурни аналог триптамина. Може се конзумирати као психоделични лек, а историјски су га разне културе припремале у ритуалне сврхе као ентеоген. 

„Психоделични лек разбија све руминативне мисаоне процесе у мозгу који поништава оно што је изазвано стресом или депресивним мислима и повећава стварање нових веза. Он вам помаже да схватите мисли и враћа вас на прави пут. Мислимо да би ово могао бити третман за бројне депресивне поремећаје, поред велике депресије, укључујући ПТСП, депресију отпорну на лечење, опсесивно-компулзивних поремећаја и можда неке врсте злоупотребе супстанци", истакла Керол Роутлеч, главна научна и медицинска службеница у компанији која води испитивање у сарадњи са Империал колеџом у Лондону.

Супстанца ДМТ се налази у ајурведанским биљкама 

ДМТ се налази у неколико биљака и један је од активних састојака ајахуаске, горког напитка који се конзумира током шаманистичких ритуала у Јужној Америци.

ДМТ је доступан и као улична дрога у Великој Британији, где је класификован као супстанца класе А, носећи максималну казну од седам година затвора због поседовања.

Истраживање ће обухватити 32 здрава добровољца, који никада раније нису узимали психоделичне лекове, укључујући екстази или кетамин. Уследиће испитивање на 36 пацијената са клиничком депресијом. Третман ће се моделирати на студијама псилоцибина - психоделичног састојка у магичним печуркама - код депресије.

Овде се пацијенти доводе у клинику, где пролазе сесију „подешавања", током које их лекар припрема да свој ум отворе према леку и осигурава да им буде пријатно и опуштено. Затим им се даје лек, а једном психоделик искуство се завршава, пацијент се одмах подвргава сесији психотерапије. Разлика са ДМТ-ом је у томе што се психоделично искуство јавља брже и интензивније, али се брже завршава.

„Очекујемо да ДМТ делује брзо, еквивалентно или можда чак и боље од псилоцибина, тако да ћете за неколико сати након сесије добити брзо олакшање од депресије", рекао је Петер Рандс извршни директор  "Small Pharma".

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи