Читај ми!

Доктор у једноминутном видеу разбија теорије завере противника вакцинације

Упоредо са вестима да је одобрена „Фајзерова“ вакцина против ковида-19 кампања и теорије завере противника вакцинације настављају да се шире све интензивније те је један лекар одлучио да им се супротстави и у једноминутном видеу који је поделио на друштвене мреже објасни шта је вакцина.

Подстакнут бујицом лажних тврдњи и неутемељених нагађања која се шире по друштвеним мрежама, британски лекар др Бенџамин Јанавеј је одлучио да у једноминутном видеу који је поделио на свом налогу на Твитеру изнесе научне чињенице о вакцинама и зашто немамо разлога да страхујемо.

Доктор Јанавер најпре даје основне информације шта је тачно вакцина и како она помаже нашем имуном систему.

„Вакцине се праве од инертног или мртвог облика вируса који се вакцином убацује у наше тело како би наша бела крвна зрнца, то јест њихов имуни систем – могла да развију природан имунолошки одговор, тако да када наиђу на прави вирус, успеју да му се супротставе без икаквих симтома“, објашњава доктор. „На тај начин се прекида ланац заразе и смањује смртност милиона људи“.

У наставку, доктор одбацује све теорије завере које тврде да постоји веза између вакцине, аутизма и Алцхајмерове болести.

„Веза између вакцина и аутизма и вакцина и Алцхајмерове болести потпуно је оповргнута великим студијама“, додаје. „У вакцинама нема мртвих беба, комадића мртвих беба или комадића било чега другог што би вам могло наштетити. Све то је измишљотина“.

Јанавеј на крају набраја стварне, али веома ретке ризике који су повезани са вакцинама. Наглашава да је вероватноћа да ће неко имати било који од ових проблема врло мала.

„Стварни ризици од вакцина су: постоји јако мали ризик да дође до анафилактичког шока; ризик у случају да имате алергију на неку храну, мада ће вас то сигурно питати пре но што вам дају вакцију; ризик од локалног оштећења ткива (односно од убода игле); и веома мали ризик од већих оштећења ткива. Али још једном, ово се дешава у изузетно ретким случајевима. Можда ћете добити неке блаже симптоме после примања вакцине, али то је само имунолошка реакција организма, али не и вирусна инфекција или болест“, наглашава доктор.

Зато у време пандемије коронавируса и у време када је готово немогуће побећи од разних теоретичара завере и противника вакцинације, једини излаз је да слушамо стручњаке.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи