Читај ми!

Немојте се стидети диоптрије, а наочаре нека буду ваш модни детаљ

Ако сте прешли четрдесету, могуће је да полако почињете да удаљавате текст који читате од себе. Јесте ли приметили да испружате руку и држите књигу или папир што даље када покушавате да прочитате неки ситнији текст? На мобилном телефону почињете да зумирате слова, а у подешавањима бирате највећи фонт. Слично је и са компјутером. То може да сугерише да сте можда добили малу диоптрију и да треба да одете на преглед код очног лекара.

Свако ко никад није имао проблема са видом, мало теже прихвата новонасталу ситуацију која налаже да је потребно ношење наочара за близину, тј. за читање. Када офталмолог обави преглед и изда рецепт на сцену ступа одабрана оптичарска радња где се бирају оквири и наручује израда сочива са одговарајућом диоптријом.

За пету деценију живота нормално је за очекивати да се у неком тренутку јави такозвана старачка далековидост. На њену појаву утиче генетика али и други фактори, тако да се код неког диоптрија јави пре, а код неког касније.

Неко време нећете приметити да имате диоптрију, јер ће се Ваше очи додатно напрезати да изоштре слику. Ово напрезање за последицу има благу главобољу која се јавља након неког времена. Такође, може доћи до сузења очију и осећаја пецкања.

Бесплатан преглед и утврђивање диоптрије

Свакако, било који од ових симптома знак је да треба да одете на офтамолошки преглед. Иначе, у многим бољим оптичарским радњама купцима се ради бесплатно утврђивање диоптрије, тако да се она временом може проверавати.

Стручна помоћ током одабира диоптријских наочара веома је корисна. Исто тако, постоји много оптичарских радњи које су веома добро снабдевене, те својим купцима могу понудити оквире за наочаре и квалитетна диоптријска стакла по повољним ценама.

Савет је да испробате више модела и да се консултујете са оптичарима о коначном избору. Наочаре за читање треба да буду комотне, али и да Вам лепо стоје.

Велики избор оквира

Највећи избор пронаћи ћете на сајту mirandre.com где су презентоване све боље оптичарске радње.

Ту су представљени и сви модели наочара за вид и за сунце, како бисте најлакше направили селекцију пре самог одласка у радњу ради куповине.

Некада је избор рамова за наочаре био знатно мањи у односу на данашње време, а сада се чувени и они мање познати произвођачи утркују у томе да испрате трендове и да понуде купцима нешто ново и упечатљиво.

Ту је све: од наочара за вид које су израђене по посебној технологији да су толико лагане да их и не осетите, преко модерних екстравагантних модела који привлаче пажњу, па све до оних класичних који често могу бити погодни и за жене и за мушкарце.

Цене, такође варирају, тако да неко ко хоће да уштеди, може да нађе квалитетне оквире и стакла мање познатих брендова, по ниским ценама. Исто тако, оптичарске радње често имају акцијска снижења. Она подразумевају или да је цена умањена за неки проценат, или да се уз одређене моделе оквира добијају гратис стакла.

Нема више „пиксли"

Када је о стаклима реч, сви они који треба да почну да носе наочаре за читање, могу да одахну из више разлога. Пре свега, стакла за наочаре нису што су некад била.

Технологија је много напредовала, тако да се диоптријска стакла данас махом праве од посебне пластике, која је много лакша. Нема више неудобног усецања наочара, јер представљају терет због тежине. Чак и веће диоптрије не доносе потешкоће.

Самим тим већи је и избор потенцијалних оквира. Некада су само одређени оквири били намењени за веће диоптрије, али нова технологија је омогућила да су сада таква ограничења знатно мања.

Наочаре за близину, тј. за читање не морају да имају велико видно поље као што је то препоручљиво за наочаре за даљину. Избор купаца често пада на неке мање оквире.

Без обзира што сама стакла која се продају у оптичарским радњама нису масивна, ипак, за читање нема потребе да површина кроз коју се гледа буде велика. У каснијим годинама диоптрија постепено расте. У неком тренутку она може да дође и око плус пет.

Старијим особама са овако великом диоптријом лакше је да носе наочаре које имају стакла мање површине, без обзира на то што су она данас знатно лакша негу раније.

Наочаре за даљину су друга прича. Неко мора да их носи док вози, те му зато одговара да купи већи оквир, те самим тим да има већа стакла.

Наочаре увек купујте у провереним радњама

Иначе, што се диоптријских стакала тиче она се разликују по ценама и квалитету. Могу имати посебне заштитне антирефлексне слојеве који су важни особама које доста времена проводе гледајући у екран.

Наочаре за вид и сунце купујте искључиво у оптичарским радњама. Не само да ћете добити гарантован квалитет, већ ћете се уједно заштити од тога да не купите копије.

Када су диоптријске наочаре у питању, многи немају идентичну диоптрију на оба ока. Чак и када неко има исту диоптрију увек треба да одоли искушењу да наочаре купује код уличних продаваца јер је цена повољна.

Здравље очију треба чувати на време, а један од начина је редовна контрола код офталмолога и куповина квалитетних наочара у оптикама.

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи