Читај ми!

Могу ли добити коронавирус ако сам пасивни пушач

Шта се дешава када се нађемо поред пушача и као пасивни пушач осетимо дим? Удишући дим, да ли можемо да се заразимо коронавирусом?

Како наводе лекари, заражавамо се најчешће у контакту са инфициранима. Када смо близу зараженог који кашље, кија или говори, у опасности смо да се и сами заразимо.

Међутим, питање је и да ли дувански дим можда носи коронавирус. Лекари кажу да је то што смо у друштву пушача већ упозорење да удишемо дим који долази из нечијих плућа.

Пасивни пушачи у облаку дима

Професор хемије на Универзитету у Калифорнији, у Давосу, Вилијам Ристенпарт, који истражује како се преносе патогени, истакао је да је мало вероватно да сам дувански дим носи вирус који би могао да зарази друге људе.

„Врелина из цигарете вероватно убија вирус“, истакао је професор Ристенпарт.

„Ипак, ако осетите дим од цигарете, значи да удишете ваздух који је био у плућима некога ко је можда заражен. Значи да ризик од преношења вируса ипак постоји“, додао је он.

Још нешто: доказано је да се корона преноси не само капљично него и ваздухом.

Када уживају у цигарети, пушачи не носе маску

Потребно је нагласити да човек док пуши мора да скине маску. А ризикујемо када стојимо поред некога ко не носи маску.

„Ко не пуши, избацује респираторне честице највише два метра, али пушачи када избацују дим од цигарете могу да добаце и до четири метра“, истакао је пулмолог Херман Гакамбид из Орланда.

Шеф америчке пулмолошке службе Алберт Рико истиче да пушачи "потенцијално могу да шире вирус око себе тако што избацују капљице које могу да заразе присутне".

А пушачи имају и веће шансе да добију тежи облик коронавируса, саопштио је амерички Центар за контролу и превенцију болести.

Пушење повећава ризик од болести јер нарушава функцију плућа и отежава организму да адекватно одговори на инфекцију, док су млађи пушачи у још већој опасности.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи