Читај ми!

Бити здрав осим физичког подразумева и психичко здравље

Светска здравствена организација упозорава да су се у време изолације, самоће и неизвесности многи окренули алкохолу, наркотицима, пате од несанице и анксиозности. Колико је нарушено ментално здравље многих, потврђују и свакодневне вести о насиљу, убиствима и самоубиствима.

Коронавирус је утицао на готово све аспекте нашег живота, а свако је реаговао на свој начин.

„Истраживања која су се радила од почетка пандемије, показују да преко 50 одсто здавствених радника који раде у ковид центрима има неке симптоме менталних поремећаја и то углавном симптоме из круга анксиозних депресивних поремећаја. Такође, због ситуације у којој се налазимо и дечја популација је јако погођена“, наводи др Александра Дутина са Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“. 

Саговорник Иване Божовић, који је у покушају да се изолује од вируса, одао се поново лошим навикама, наркотицима. Како сам признаје, био је уплашен, као и његова девојка. Придржавао се свих мера и седео код куће, али када је претерао са опијатима и после пет дана неспавања, обратио се за помоћ Клиници „Др Лаза Лазаревић“.

Директорка Клинике доц. др Ивана Сташевић Карличић наглашава да је током пандемије само преко бесплатне сос линије за психо-социјалну подршку обављено скоро 8.500 интервенција, на линији за превенцију суицида 2.500 интервенција, док је у служби ургентне психијатрије и диспанзеру Клинике било преко 3.500 прегледа.

Хоспитализовано је више од 500 пацијената, већина, чак 80 одсто, никада пре није тражила помоћ психијатра. 

„Углаваном људи који имају те симптоме због новонастале ситуације у којој се налазе, да ли је у питању губитак посла, страх од болести, или када се неко од њихових чланова породице разболи, њихови адаптивни капацитети стресогеном ситуацијом буду превазиђени и отуд новонастали симптоми“, додаје др Дутина.

„Нашли смо статистички значајно већи број покушаја суицида ове године у односу на прошлу. Да ли је и колико је пандемија ковид 19 утицала на све ово, знаћемо нешто касније када завршимо стручне расправе“, напомиње докторка Сташевић Карличић.

Према дефиницији, здравље је стање потпуног физичког, психичког и друштвеног благостања. Зато на данашњи Дан менталног здравља, СЗО упозорава да треба више улагати у тај део нашег здравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи