Како децу научити да редовно и правилно перу руке

Маске, дистанца и редовно прање руку су најчешће препоруке у време пандемије. Како деци то објаснити нарочито ако су баш мала?

За предшколске установе, Фармацеутска комора донирала је 10 хиљада постера са препорукама за правилно одржаваље хигијене „Није тешко бити чист и уредан“.

Како наглашава гошћа Јутарњег програма, Драгана Рајковић из Фармацеутске коморе, деца од најранијег узраста требало би са родитељима, а потом и васпитачима до краја треће године потпуно самостално да усвоје прање руку као прву хигијенску навику коју раде самостално. Но, важно је и како правилно треба руке прати.

„Фармацеутска комора је у сарадњи са државним институцијама, пре свега Министарством здравља, на постеру представила одређен сет поступака који омогућавају да се хигијена руку спроводи на правилан начин. Они су заиста једноставни, али их треба поштовати и уколико то са својим дететом радимо континуирано, онда ће то њему ући у рутину“, наглашава Рајковићева.

Хигијена руку јесте и увек је била у средишту мера опреза. Веома је битно да деца стекну и одређени вид одговорности, не само према себи, већ и према другима, јер су условно речено, највећи преносиоци зараза.

Деци је посебно важно нагласити да то што руке нису видљиво прљаве, не значи да су чисте.

Сапуни би требало да буду прилагођени дечјој осетљивој кожи, неутралне пе-ха вредности и уколико је могуће, да то буде течни сапун са дозаторима. Деци скренути пажњу да не мора да буде велика количина сапуна, додаје гошћа из Фармацеутске коморе.

„Оно што сви треба да запамтимо је да прање руку не може да замени ништа друго. Уколико немамо могућност да то урадимо, онда можемо да користимо нека дезинфекциона средства, али веома одређена и у одређеним ситуацијама, јер они ипак значајно исушују руке, а то је за осетљиву дечју кожу напор и може доћи до пуцања коже и може доћи до стварања рагада које додатно могу да прошире инфекцију“, напомиње Драгана Рајковић.

Обука је потребна свима, јер смо у ово доба пандемије сви схватили да или нисмо довољно често, или недовољно добро прали руке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи