Шта чују бебе у инкубатору - да ли је бука јача од усисивача

Бебе које су превремено рођене су у инкубаторима, а тамо су изложене високом степену буке. У неким случајевима то може имати и последице по здравље.

Тим истраживача Медицинског универзитета Опште болнице АКХ у Бечу и Универзитета за музику и сценске уметности истражили су шта бебе чују у инкубатору. Према истраживањима сматра се да је бука око 100 децибела високо ризична, а препоручени праг за правилно сазревање слушног апарата код беба је 35 децибела. 

"Сигнали надзорних монитора, гласан говор, отварање и затварање врата и медицински третмани доводе до повећања звучног оптерећења које често прелази 100 децибела", објашњава неуролог Вито Ђордано, шеф одељења неонатологије.

Управо тај високи ниво звука може проузроковати трајна оштећења или губитак слуха. Склоност губитку и оштећењу слуха код приевремено рођених беба износи 2 - 10 одсто, а код друге деце 0.1 одсто. Звучни стимуланси значајно утичу на постнатално сазревање слушног апарата, док с друге стране потпуна тишина води до осећаја изолације.

Циљ истраживања, под називом "The Sound of Silence", је велико искуство за родитеље и медицинско особље, јер инкубатор изнутра звучи другачије него са спољне стране. Унутрашњост инкубатора појачава ниске фреквенције испод 250 херца.

Интересантно запажање је колико су гласни респиратори, уколико се количина ваздуха само незнатно повећа. Тај звук се може упоредити са звуком усисивача на један метар удаљености (75 децибела).

Према подацима Светске здравствене организације у свету се пре времена роди око 15 милиона беба. Упркос многобројним унапређењима у медицини многе бебе се суочавају са различитим оштећењима. Због тога су прецизност и инвестиције у нове технологије од великог значаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи