Без њега се у неким деловима света не седа за трпезу - фета сир

Бели слани сир, који се традиционално производи од овчијег млека, многи везују за Грчку. Има препознатљив облик коцке и специфичан укус. Већина људи воли фета сир, укусан је и хранљив, а колико је добар за здравље?

Постоје врсте фета сира које се праве и од мешавине крављег и овчијег млека, често и козјег, али се по традицији у Грчкој фета сир не прави од крављег млека.

Фета мора да садржи око 70 одсто овчијег млека и то од одређених врста оваца или коза које се традиционално узгајају на пашњацима у одређеним деловима Грђке. Сир не треба да садржи било коју врсту адитива или конзерванса. Фета садржи око 150 калорија у 100 грама сира, 16 грама беланчевина, око два грама угљенихидрата, 20 грама масти….

Према саветима нутрициониста, дневни унос фета сира не треба да буде већи од 70 грама за одрасле особе. Фета је добар извор фосфора, калцијума и протеина, витамина Б12. Додаје се у салату, поврће тестенине– по жељи и укусу.

Људи који су алергични на фета сир, обично осећају свраб, кашаљ и кијање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи