Преживео десеточасовну операцију и вађење челичне шипке из главе

Човек коме је челична шипка буквално пробила главу, преживео је захваљујући правовременој операцији.

Камел Абдел Рахман (46) био је у породичном стану у коме се бавио грађевинским радовима, када је пао на челичну шипку. 

Шипка је пробила његову главу од десног уха до предела изнад леве очне дупље. Упркос повредама опасним по живот, тврди да није осећао бол.

„Нисам могао да се померам, па сам позвао помоћ, викао сам. Био сам свестан али уопште нисам осећао никакав бол. Не знам како да то објасним", испричао је Рахман.

Чланови породице позвали су хитну помоћ. Рахман је примљен у медицински центар Хадасах у Источном Јерусалиму.

Хирурзи су открили да је шипка срећом промашила важне крвне судове, али су се бојали да би њено уклањање могло нанети даља оштећења. Снимањем главе такође нису могли да са сигурношћу и прецизно утврде каква је и колика повреда у питању.

„Прво смо осигурали да пацијент дише, урадили смо разне тестове и снимања да бисмо открили где је шипка тачно лоцирана, шта је повредила и разматрали да ли се, и како може уклонити", рекао је др Самјуел Московици, неуролог.

Потом су хирурзи детаљније анализирали положај шипке, саветујући се са лекарим других специјалности, пре него што су шипку уклонили врло пажљиво, што је трајало десет сати.

Хирурзи су брзо спречили цурење цереброспиналне течности и затворили лобању ткивом узетим са трбуха пацијента.

„После операције били смо оптимисти, али нисмо знали какав ће бити опоравак и у каквом стању ће се пацијент пробудити", каже др Московици.

Срећом, Рахман се пробудио из анестезије, одмах је могао да контролише покрете тела, и могао је да говори на уобичајен начин. Отпуштен је из болнице прошле недеље. Повреду је задобио у априлу, а сада се захваљује свим докторима који су му спасили живот.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи