Десетине хиљада људи је сада живо због пада загађења ваздуха

Квалитет ваздуха се толико поправио протеклих месеци да се већ види утицај, а само у Европи забележено је 11.000 мање смрти узрокованих здравственим проблемима услед загађености ваздуха.

Организација Центар за истраживање енергије и чистог ваздуха саопштила је смањење емисије гасова од саобраћаја и индустрије резултирало осетном паду концентрације штетних честица широм Европе.

„Мере предузете у борби против коронавируса довеле су до пада нивоа азот-диоксида за 40 одсто, а концентрација штетних честица у ваздуху мања је за 10 одсто током протеклих 30 дана. То је резултирало са 11.000 мање смрти од загађења ваздуха“, навели су из те организације.

Ова два облика загађења оштећују срце и респираторни систем и заједно узрокују 470.000 смрти у Европи сваке године.

Осим тога, производња електричне енергије из угља опала је за 37 одсто, а потрошња нафте за трећину. Сагоревање угља и нафте је главни извор штетних честица у ваздуху.

Други здравствени ефекти укључују и 1,3 милиона мање одсустава са посла, 6.000 мање забележених случајева астме код деце, 1.900 мање интервенција хитне помоћи услед астматичних напада и 600 мање превремених порођаја.

Широм света број избегнутих смрти од загађења биће много већи јер се наведена студија фокусирала на један континент и један месец, а не на читав свет од када је пандемија почела у Вухану пре шест месеци.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи