Италијани направили модел предвиђања тока ковида

Три италијанска истраживача, Паоло Марија Матрикарди, Роберто Валтер дал Негро и Роберто Нисини понудила су први научни модел на основу којег се може предвидети ток болести у првих 10-15 дана заразе коронавирусом.

Три фактора, према оцени италијанских научника, су слаб имунитет, чест код старијих особа или код људи без антитела услед генетских оштећења, затим, озбиљна и продужена изложеност вирусу, као у случају здравствених радника и интензиван и дуготрајни физички напор у фази инкубације (у данима непосредно пре почетка болести), као што се десило у случају првог тркача маратона у Келну.

Конкретно, овај научни модел може помоћи лекарима да се боље усмере на лечење заражених у другој фази болести.

„То је важан корак напред у борби против вируса, јер уклапа делове огромне слагалице и нуди лекарима, истраживачима и администраторима једну врсту 'навигатора' који им омогућава да се боље и прецизније усмере на превенцију, дијагнозу и надзор примењених здравствених мера“, наводи се у саопстењу италијанског Високог института за здравство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи