Структуришите време и испуните своја четири елемента – саветује психотерапеут

Код многих људи изолација, сасвим природно, изазива страх и анскиозност које је, кажу психотерапеути, могуће савладати.

Изолација се тешко подноси јер је човек друштвено биће, кажу психотерапеути. Осим тога, ускраћени смо и за додир, који подстиче релаксацију јер изазива лучење одређених хормона, попут кситоцина, популарно названог хормоном опуштања. И без обзира што већина психолога сада ради онлајн, многи им се јављају за савет или подршку.

„Некада су ти проблеми просто исти који су били и раније заправо, који су се сада само појачали у овом стању кризе и тим кућним условима, у јачем сагледавању неких ствари које нас повређују, било да је у породици или, не знам, на послу“, напомиње ЕЦП психотерапеуткиња Ана Ристовић из Ужица.

Има и оних који само настоје да преживе ситуацију у којој јесу, али се касније могу суочити са посттрауматским стресом, који се може предупредити одређеним вештинама.

„Једна ствар јесте структуришите време, направите нову рутину. То ће вам значити за неки осећај стабилности. Друга ствар, нађите своја четири елемента, испуните своја четири елемента. Значи, будите на земљи како год, овде и сада у овом животу. Не вреди нам да балонирамо. Можемо. Препорука јесте да маштате кад све ово прође позитивно, али сада, у овом тренутку, је важно да будемо овде, да видимо шта ћемо са овим овде. Затим, да дишемо. Да не прекидате то дисање, да не стиснемо себе. Да имамо довољно воде и да је пијемо, или да замишљамо да нам се лучи пљувачка која ће нам помоћи да нам се уста не суше. И, потребно је да имамо своју метафору. Метафору, сидра, метафору сигурног места“, објашњава психотерапеуткиња.

Задовољнији ћете бити и ако, у складу са својим могућностима, помажете другима, додаје Ана Ристовић, јер подела онога што осећамо са људима који су нам блиски, данас, посредством технологије, већ је пола посла у превазилажењу неког проблема који имамо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи