Како редовно прати руке, а да кожа не страда

Иако је прање руку и употреба средстава за дезинфекцију одлучујуће у борби против ширења вируса, ово има и штетан утицај на нашу кожу. Многи се ових дана жале на суве, испуцале и упаљене руке, због чега су у још већој опасности да се заразе.

Дерматолози наводе да је чињеница како често прање руку и употреба јаких хемијских средстава оштећује интегритет природне баријере коже што доводи до тога да руке постају суве, болне и иритиране.

„Ако сте оштетили кожу, она постаје мање ефикасна као препрека инфекцији, зато је хидратантна крема од суштинског значаја – али никако не престајте са прањем руку!“, наглашава докторка Сузан Меју.

С овом констатацијом се слаже и доктор Адам Фрајдман, дерматолог, и додаје да ће многи који се придржавају свих препорука добити иритативни контактни екцем – екцем изазван хемикалијама, у које спада и сапун, наравно.

Зато се сви питамо шта да предузмемо како бисмо се заштитили од заразе, али сачували кожу руку. Дерматолози препоручују следеће мере:

Користите хидратантне антибиотске сапуне за прање руку

Коришћење антибиотских сапуна обогаћених хидратантним додацима уместо обичних сапуна може помоћи да кожа остане мека и хидрирана, посебно код људи који пате од екцема или дерматитиса.

Ови сапуни, нарочито са додатком ши путера или алоја вере, имају умирујуће и антибиотско дејсво, односно убијају микроорганизме.

Користите хидратантне креме и маске за руке

После брисања руку или после наношења гела за дезинфекцију, дерматолози препоручују да нанесемо обилан слој креме за руке како би остале неговане и како бисмо умирили сува подручја и смањили могућност да дође до иритације коже.

Такође, наглашавају да су креме много ефикасније од лосиона.

Уколико ово не помогне, треба покушати са интензивнијим третманима, као што су маске које ћете нанети на руке, преко навући рукавице или умотати у фолију и оставити да делују од 10 до 20 минута или током ноћи.

На тржишту постоје различити козметички препарати за ову намену, али могу се направити и од намирница које сигурно имамо у кухињи. Ту су наравно и вазелин и парафин које има свака апотека. Нису скупи, а врло су ефикасни, као и маслиново уље.

Носите рукавице

Ношење рукавица пружиће додатни слој заштите и посебно су корисне приликом чишћења, истиче докторка Меју, јер производи за чишћење у домаћинству садрже агресивне хемикалије које штете кожи и изазивају дерматитис.

Међутим, гумене рукавице треба носити кратко, јер могу да погоршају стање коже, напомиње др Фрајдман. У рукавицама се задржава зној који је прилично иритабилан за кожу.

Добро осушите руке после прања

Поред редовног прања, дерматолози напомињу да неправилно брисање и сушење руку може имати додатног утицаја да кожа постане сува јер природна масноћа коже испари заједно са влагом.

Темељно сушење руку је важно и за смањење преношења и ширења бактерија и вируса, јер се они лакше задржавају на влажној кожи.

Папирни убруси за једнократну употребу су хигијенскији од електричних сушача и значајно смањују ризик од преношења вируса. Ако вам руке остану влажне, немојте их сушити тако што ћете их обрисати о панталоне или одећу, јер су вам после тога руке опет прљаве.

Пешкире у кући треба што чешће мењати, посебно ако их користи више чланова домаћинства.

Потражите стручну помоћ

Ако су вам руке упаљене, сврбе, натечене су или болне и то стање не пролази, морали бисте да потражите помоћ дерматолога и утврдите шта је узрок таквог стања, односно, да ли је у питању алергија, екцем или дерматитис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи