И врх света се чува од коронавируса, нема планинарења на Монт Еверест

Влада Непала саопштила је да је пењање на све врхове Хималаја, укључујући и Монт Еверест, обустављено због опасности од избијања коронавируса.

Непал зарађује око 4,4 милиона долара годишње од дозвола које издаје онима који желе да се пењу на највиши врх света, као и на друге планине. Министар туризма Јогеш Батараи рекао је да су експедиције на све врхове у пролећној сезони која је трајала од марта до маја обустављене.

„Пењање за ову сезону је затворено“, рекао је Батараи за Ројтерс.

Такође је додао да је то мера предострожности.

Непал је потврдио само један случај коронавируса међу 450 тестираних. Заражен је младић који студира у Кини.

Обустава експедиција у Непалу утицаће на стотине страних пењача који се сада припремају за пролећну сезону, релативно лепо време између јако хладне зиме и кишне сезоне која почиње у јуну.

Монт Еверест, највиша планина на свету (8.850 метара), смештен је на граници Непала и кинеске регије Тибет.

Кина је у четвртак најавила затварање своје стране планине. Сезона пењања погођена је други пут у последњих неколико година.

Експедиције су обустављене и након великог потреса 25. априла 2015. у Непалу, у којем је страдало око 9.000 људи. Осамнаест људи је погинуло у базном логору Еверест у лавини.

Непал ће такође обуставити издавање виза до 30. априла, додао је званичник. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи