Зашто милион грађана у Србији пије лекове за притисак

Веровали или не, у Србији више од милион грађана пије лекове за притисак. Како против високог крвног притиска, наредних дана разговарају најпознатији стручњаци који су се у Београду окупили на Седмом међународном конгресу посвећеном тој теми.

Висок притисак је већ сам по себи болест, али и фактор ризика за многа друга обољења. Најновији подаци о броју наших грађана који имају хипертензију саопштени су вечерас.

„Четрдесет седам роцената има проблем са високим притиском, али када додамо томе да само 40 посто имамо дијагностикованих, нажалост контрола, адекватна контрола је присутна у само 20 одсто пацијената, што је поражавајуће, и мислим да нешто морамо да радимо, много више пажње у преневцији“, указује Весна Стојанов, председница Удружења за хипертензију.

А према новој, америчкој класификацији, имате висок притисак уколико су вредности овакве:

„Артеријска хипертентзија је 130-139 са 80-89 као хипертензија првог степена. На срећу, сви лекови који су потребни, ми их имамо на тржишту, и то је заиста нешто чиме ми можемо да се похвалимо, тако да немамо несташицу лекова, све оно што је ново, што је актулено у вези артеријске хипертензије, то примењујемо“, додаје Весна Стојанов.

„Наша сарадња и размена искустава је веома важана, јер, висок притисак је главни узрочник кардиваскуларних болести, а у многим земљама, те болести су најчешће. Срчани и мождани удари односе превише живота, а висок притисак је главни кривац... Па онда очне болести, бубрежне... Све то можемо да променимо, променама животног стила и одговарајућим терапијама“, наводи Рејнхолд Креуц, председник Европског удружења за хипертензију.

А превенција значи и: без пушења, стреса, уз контролу телесне тежине, и више физичке активности. Али, свега тога се не придржавамо, тако да висок притисак неретко имају и тинејџери.

Стручњаци саветују да после 18. године морамо да проверавамо крвни притисак. Поручују и да се једном одређен лек за хипертензију не узима заувек, о промени одлучује кардиолог.

„Немају сви људи исти механизам, сви смо ми различити, и од тога зависи како ће хипертензија бити лечена. Узроци хипертензије код млађих и код старијих људи су такође различити, и зато, мултидисциплинарни тимови, у којима су и неуролог, нефролог, ендокринолог, психијатар... Сви заједно морамо да пронађемо најбоље модалитете лечења“, истиче Антонио Кока са Универзитета у Барселони.

Седмом конгресу о хипертензији, који траје до суботе, присуствује више од 400 учесника из земље и иностранства.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи