Шест навика које мењамо због коронавируса

Истраживања јавног мњења које је Агенција „Ипсос“ спровела у осам земаља – Аустралији, Канади, Француској, Немачкој, Јапану, Русији, Великој Британији и Сједињеним Државама – показују да се информације о ширењу новог коронавируса Ковид-19 будно прате и да већина верује да ће се ситуација погоршати. На питање које мере ће лично предузети да би се заштитили од заразе, већина је навела само прање руку и неодлазак на пут. Но, да ли ће нам се само то променити у нашој свакодневици.

Разлога за панику због пандемије нема и предузимају се све потребне мере да се она спречи – тврде званичници у свим земљама, али наглашавају да се од свакога појединачно захтева одговорно понашање и препоручују мере заштите. Како ће изгледати наши животи ако се будемо ревносно придржавали свих препорука како бисмо смањили могућност ширења заразе?

Забрана руковања и грљења

Министар унутрашњих послова Немачке имао је храбрости да канцеларки Меркел не прихвати пружену руку. Она га је због тога похвалила, али с друге стране, британски премијер Борис Џонсон се похвалио да се руковао са оболелима.

Како не прихватити пружену руку рођака, пријатеља, колеге, пословног партнера? Како изјавити саучешће или нешто некоме честитати? Да ли ће они због тога мислити да смо непристојни или да смо параноични хипохондри. Да ли ћемо ми мислити да су они неодговорни и насртљиви. У сваком случају, тешко ћемо избећи непријатне ситуације уколико желимо да следимо препоруке.

Забрана љубљења

Три пољупца приликом сусрета нису само српски обичај. Код Француза је наводно, четири пута. Али да је и само једном, препорука је да то никако не чинимо јер се вирус преноси капљичним путем, а љубљење је најсигурнији начин да размените капљице са другом особом.

Уколико смо одговорни према себи и према другима, наравно да би требало да избегавамо љубљење, али опет се поставља питање, како честитати рођендан, како изљубити младенце, да ли да престанемо да љубимо своју децу или партнера? На каквим искушењима ће се наћи многе везе, посебно ако се настави тренд да су жене отпорније на инфекцију?

Држите довољно одстојање од оболелих (један до два метра)

Ако и не користите јавни превоз, тешко да ћете успети да се придржавате овог правила а да наставите са нормалним животом. Симптоми болести се могу појавити тек после два до три дана, тако да ни не можемо знати ко је оболео, а ко није. Такође, код неких особа симптоми су благи, тако да могу мислити да је у питању обична прехлада и наставити са свакодневним обавезама.

То значи да би требало избегавати јавне скупове и места на којима су гужве – концерте, биоскопе, утакмице, позоришта, тржне центре, ресторане... Да ли ћемо забранити детету да иде у школу? Да ли ће студенти престати да иду на предавања? Да ли ће професори престати да држе часове? Да ли ћемо престати да идемо у куповину, на пијацу, посао? Морамо ли одложити свадбено весеље, прославу рођендана, дружење са пријатељима, јер како ствари стоје маске нису довољна заштита.

За сада знамо само како је ово решено у Вухану, али се надамо да нас неће задесити слична судбина.

Перите руке редовно и темељно

Препорука је да руке перемо редовно, најмање двадесет секунди топлом водом и сапуном све до ручног зглоба. Да пристима не додирујемо лице, слузницу уста, очију и носа и да не додирујемо лице пријатеља и чланова породице.

Прање руку је нешто што нас уче од најранијег детињства, но већина сигурно није стекла навику да то чини тако темељно, редовно и савесно. Помислите шта све додирнете током дана. Колико врата отворимо, колико дугмића притиснемо на банкоматима, телефонима на послу, тастатурама, у лифтовима. Колико нам новца прође кроз руке, колико разних папира...

Вирус опстаје на предметима које је додирнула заражена особа. Процене су да може да преживи од пет минута до девет дана. Зато би требало да кијамо у лакат и да употребљену марамицу одмах склонимо ван домашаја и на адекватно место.

Дакле, или ћемо развити опсесивно-компулзивни поремећај и стално прати руке или да покушамо са рукавицама. Јединствена прилика и да се одвикнете од грицкања ноктију.

У случају опасности требало би у кући припремити ствари неопходне за живот

Стварање кућних залиха на овим просторима није новина. Ових дана смо видели необичне слике из италијанских самопослуга са потпуно испражњеним рафовима. По неким извештајима изгледа да су и Немци почели да праве залихе, док су у Кини акценат ставили на кућну доставу.

Решења су различита, но препоруке кажу да уколико узимате лекове, побрините се да их имате довољно за читав месец. Набавите животне намирнице које се не кваре брзо. Побрините се за своје старије или болесне родитеље, рођаке, али и комшије. На време размотрите могућности за бригу о болесној деци и направите план за бригу о болесним члановима породице, а да притом себе не заразите.

Шта послодавци треба да предузму

Италијанска пошта је свим радницима који свој посао могу да раде и од куће препоручила да то и учине. Поједине авио-компаније које су се суочиле са драстичним падом путника, нуде неплаћено одсуство.

Послодавац је дужан да обезбеди свеж ваздух на радним местима, што подразумева и замену филтера на вентилационим системима. Требало би да обезбеде средства за хигијену руку – сапун, папирне марамице, али и марамице или спреј за чишћење компјутерских тастатура, телефонских апарата и осталог канцеларијског намештаја.

Раднике с акутним симптомима болести дисајних путева или они који се разболе током дана, одмах би требало одвојити од осталих запослених. Запослени који код куће имају зараженог члана породице, о томе би требало да обавесте претпостављеног. Уколико запосленог шаљу на службени пут, послодавци би морали да проуче смернице за сваку дестинацију и  радника да прегледа лекар пре одласка. Уколико се радник разболи на путу, о томе одмах мора да обавести надлежне.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи