У време поста нећете остати без протеина

Искључити из исхране месо и млечне производе може бити велики изазов, јер су они главни извор протеина за људски организам. Протеини су укључени у метаболичке процесе и потребни су за изградњу свих ћелија у организму. Недостатак протеина може штетно утицати и на здравље, због чега би они који су одлучили да посте свих седам недеља у свој јеловник требало да укључе ових шест група намирница.

Махунарке

Грашак, сочиво и разне врсте пасуља сви су богат извор протеина. Махунарке обилују  влакнима и есенцијалним аминокиселинама. У просеку, садрже око девет милиграма протеина по једном граму, а неке врсте садрже и до 12 грама  на количину од 100 грама, слично као јаја.

Црни пасуљ је јако добар избор, али и обичан бели пасуљ који садржи 7,5 грама протеина на 100 грама. Леблебије садрже чак 16 грама протеина на дату количину, а соја преко 11 грама и поједини стручњаци саветују да су сојини протеини најбоља замена за месо. Од соје се прави млеко и тофу који се сматра за специјалитет у азијској кухињи.

Међутим, соју прате и разне контроверзе, и многи је сматрају опасном намирницом. Традиционална употреба соје у азијским земљама била је везана првенствено за мале количине ферментисаних сојиних производа попут тофуа и соја соса.

Орашасти плодови и њихов маслац

Орашасти плодови попут бадема, лешника и кикирикија су такође високопротеинска храна. Највећи проценат садржи орах, али треба имати на уму да он у исто време има и висок садржај масти. Нутриционисти препоручују око 30 грама на дан што је довољно да задовољи наше дневне потребе за протеинима.

Орашасти плодови су богати амино киселинама и омега три киселинама, што је све заједно важно за раст мишићног ткива и очување еластичности коже. Бадеми су такође један од бољих избора јер и они имају много здравствених предности, али и кикирики, као и кикирики путер додуше, врло умерено.

Карфиол, броколи, спанаћ

Броколи, карфиол и друго поврће из исте породице се сматра одличним извором биљних протеина и свакако треба да буду заступљени и ван поста. Ово поврће је пре свега и одличан извор витамина, минерала и дијеталних влакана те зато обогатите своју исхрану спанаћем кељом, боколијем, кромпиром, шаргарепом и целером.

Воће

Уколико желите веће количине протеина и здраву исхрану, онда грицкалице замените урмама, смоквама, бананама које се сматрају једним од најхраљивијих врста воћа. Суве кајсије и шљиве, али и јабуке - свеже, куване, печене, са или без коре. У просеку, две средње јабуке обезбедиће вам око 0,6 грама протеина.

Сушени парадајз

Парадајз је препун антиоксиданса ликопена који смањује ризик од рака али и од болести крвних судова. Само једна шоља сушеног парадајза даће вам седам грама влакана и испуниће три четвртине дневних потреба за калијумом и осам грама протеина.

Сусам, семенке сунцокрета, бундеве и мак

Свака семенка коју имате у шпајзу добар је извор протеина, па чак и оне које се не чине тако важним, попут мака или сусама. Семенке сунцокрета имају највише протеина – око седам грама на четврт шољице, док сусам и мак имају око пет грама на исту количину.

Риба, печурке, пиринач спадају у групу намирница које морају бити саставни део наше исхране не само у време поста. И имајте у виду да циљ поста није само промена начина исхране.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи