Прави избор за ускршња јаја ипак природне боје – луковина, цвекла, спанаћ

Ближи се највећи хришћански празник Ускрс и време када се фарбају јаја. Осим што домаћице брине која је најбоља техника за осликавање, главобољу задају и боје. Лекари упозоравају да оне могу садржати и штетне материје. Проверавали смо на шта треба да обратите највише пажње при куповини боја.

Прави избор за ускршња јаја ипак природне боје – луковина, цвекла, спанаћ Прави избор за ускршња јаја ипак природне боје – луковина, цвекла, спанаћ

Црвена није довољно јарка, зелена је испрана – жале се домаћице на Велики петак. И то нису једине замерке на боје за ускршња јаја.

Вера Вида из Центра за едукацију потрошача Србије (ЦЕПС) наводи да домаћице углавном сумњају у квалитет боје зато што мисле да их не произвођачи већ продавци мешају са бојама које се користе за зидове.

Ниска цена кесице требало би да упали аларм да боја није безбедна, а да ли је права проверавају санитарни инепектори. Пред Ускрс је појачана контрола, али само на местима легалне продаје боја.

„Оно што је сумњиво шаље се на анализу у лабораторије које су акредитоване и овлашћене од министра здравља. Углавном се испитују тешки метали код фарби за јаја“, објаснио је Горан Стојковић из Одељења санитарне инспекције при Министарству здравља Србије.

Да не би стрепеле док чекају те резултате, домаћице морају да знају ко је призвео боју, њен садржај и рок употребе. Све то пише на декларацији која мора да носи и ознаку Е од 100 до 180. Она гарантује да беланце сме да се једе и када га боја офарба.

Весна Пантић Палибрк из Завода за јавно здравље истакла је да ризици од боја које су легално на тржишту не постоје.

„Један други ризик је значајнији када говоримо о јајима, а то је ризик од тровања – бактеријских тровања и препорука је увек тврдо скувати. Ако је пукла љуска треба га брзо појести, јер та напукла љуска омогућава продор микроорганизама и кварење таквог јајета“, упозорила је Весна Пантић Палибрк.

Због свега тога, први избор, кажу лекари, треба да буду природне боје од луковине, цвекле, спанаћа. Стари рецепти домаћица, да не боли глава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи