Лекари саветују опрез код алергија

Ушли смо у сезону алергија. Тренутно полен брезе највише мучи грађане Србије. Због њега је ових дана гужва у појединим алерголошким амбулантама, а неке бележе и раст броја пацијената за 30 одсто.

Кијате, кашљете или вас пеку очи. Цури вам нос, а нисте прехлађени. Нема дилеме – кривац је алергија. Са њом се ових дана подједнако суочавају и млади и стари.

„Ствара ми проблем јер имам свраб очију, који је упоран. Такође, то цурење носа и запушеност ми исто ремете нормалан рад“, каже једна пацијенткиња.

Сезона цветања биљака управо је почела, а трајаће све до октобра. То бележе готово све алерголошке амбуланте у земљи.

„У просеку, кроз нашу алерголошку амбуланту дневно прође 40-50 пацијената. Има дана када буде и 70-80 пацијената. То је сигурно за 30-50 одсто више него иначе, ако не и више“, открива др Драгана Тадић, aлерголог, КБЦ „Бежанијска коса“.

Лекари саветују опрез, јер алергије могу бити опасне и довести до појаве астме и гушења. Зато је важно да се са терапијом крене на време, али прво морате да урадите кожни тест.

„Данас, готово сви наши пацијенти имунотерапију примају у облику капи, које апликују сами код куће, под језик. Ињекције су готово у потпуности превазиђене. Ова врста терапије започиње се ван сезоне цветања, значи кад прођу сва цветања, од јесени“, додаје др Тадић. 

Ипак, постоји начин и да сами себи помогнете у овом периоду.

„Прво што ми саветујемо свим нашим пацијентима јесте да колико год је могуће смање изложеност алергену, осим тога што треба што мање да бораве у природи, што се подразумева јер је ту највећа концентрација поленовог зрна. Ми им саветујемо да се, када уђу споља, редовно туширају, перу косу...“, закључује докторка.

У свету око 500 милиона људи пати од различитих алергијских обољења. Светска здравствена организација предвиђа да ће до 2050. године половина становништва бити алергична.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи