Сваки трећи Србин старији од 40 година има проблем са ерекцијом

Више од 150 милиона мушкараца широм света има проблем са еректилном дисфункцијом, а стручњаци упозоравају на опасност да би за 10 година тај број могао бити и двапут већи. Процењује се да у Србији око 400.000 мушкараца има поменути проблем. Због тога је Удружење жена „Наша Аска“ спровело јединствену анкету о мушко-женским односима, испитујући жене.

У Србији, сваки трећи мушкарац старији од 40 година има проблем са ерекцијом. Стручњаци упозоравају да се тај проблем све чешће јавља и код млађих мушкараца.

Испитанице које су учествовале у анкети кажу и да се већина њихових партнера у неком тренутку суочила са еректилном дисфункцијом, да сваки трећи мушкарац није спреман да узима терапију и оде код лекара, односно да мисли да проблем долази из главе, због стреса, и да могу сами да га реше, или кривицу траже у партнерки. Истраживање показује и да већина парова прича отворено о свему, осим о сексуалним проблемима.

„У животу сваког мушкарца се десило да није могао да постигне задовољавајућу ерекцију. Наравно да ако једном не успемо у сексуалном чину не значи да се дешава нешто страшно, али када то почне да смета, квари квалитет живота и њега и његове партнерке, то јесте прави тренутак да се обрате лекару“, каже доктор Александар Вуксановић, са Клинике за урологију Клиничког центра Србије.

Према његовим речима, лек постоји. „Врло је лако у суштини помоћи тим мушкарцима, али апелујем да се јаве лекару, јер једино тако се може доћи до најефеикаснијег решења“, истиче Вуксановић.

„Као гинеколог гледам другачије на овај проблем, јер знате да је сваке године беба све мање. Када дође пар и пожали се да има проблем са стерилитетом, врло често можемо наћи и да су прави проблем – ретки сексуални односи и еректилна дисфункција. Тај аспект проблема није често сагледаван, а мислим да је веома значајан и да је зато важно отворено причати о томе“, објашњава Мима Фазлагић, гинеколог из удружење „Наша Аска“.

Да би се проблем решио, о њему мора да се разговара.

„У свету је све већа тежња да, када је реч о сексуланости, не буду само гинеколог и уролог укључени у ту причу него обавезно и психијатар и психотерапеут, јер је све то део наше психе и нашег нагона. У реалној пракси се дешава да, уколико успемо партнерку да уведемо у психотерапијски рад, оног тренутка када га она охрабри да поразговара у томе, тог тренутка крећемо са добрим резултатима“, наводи психотерапеут Милица Ристић.

Колико је то глобални проблем о којем се најчешће ћути, показује и податак да је један од најефикаснијих лекова за еректилну дисфункцију и најфалсификованији лек.

За само четири године заплењено је готово 40 милиона кутија лажне плаве пилуле, док путем неког од 15.000 сајтова који продају лажну вијагру, сваког месеца, чак два милиона корисника наручи лажни лек.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи