Британац из Лондона први човек излечен од ХИВ-а?

Четрдесетчетворогодишњи мушкарац из Енглеске могао би да постане прва особа у историји која је излечена од вируса хумане имунодефицијенције. Научници који раде на експерименталној новој терапији кажу да више не могу да открију вирус у његовој крви.

Тим са пет британских универзитета тренутно врши испитивање на 50 људи. Марк Семјуелс, директор Националног института за клиничка истраживања, рекао је за Сандеј тајмс да постоји права могућност за излечење ХИВ-а.

„Ово је велики изазов и још је рано била шта са сигурношћу прогнозирати, али напредак је био невероватан“, истакао је Семјуелс.

Тренутно, антиретровирусне терапије могу да циљају Т-ћелије, које су већ инфициране ХИВ-ом, али не могу да третирају „скривене“ Т-ћелије, што значи да пацијентово тело наставља после терапије да репродукује вирус.

Терапија функционише у две фазе. Прво се даје вакцина која помаже телу да препозна инфициране ћелије, а онда и лек „вориностат“ који активира дормантне (скривене, успаване) Т-ћелије.

Овиме се пацијентовом организму и имуносистему дају оруђа која су му до сада недостајала.

Пацијентов идентитет није откривен, сем тога да ради у Лондону као социјални радник. Каже да је „опрезно одушевљен“ резултатима.

„Било би сјајно када би из свега овога произашао лек. Моји последњи резултати обављени су пре пар недеља и није откривено постојање вируса“, рекао је Британац.

Професорка Сара Фидлер, ипак, подсећа да предстоји још доста посла док се терапија не оконча.

„Наставићемо медицинске тестове наредних пет година и тренутно не препоручујемо да се престане са антиретровирусним терапијама. Али у будућности, зависно од резултата, могли бисмо да почнемо да примењујемо нову терапију“, истакла је Фидлерова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи