Преминула жена којој је првој на свету пресађено лице

Францускиња Изабел Диноар, жена којој је 2005. године првој на свету урађена трансплантација лица, умрла је после дуге болести, саопштила је универзитетска болница у француском граду Амијену.

Диноарова је умрла 22. априла, али је вест о њеној смрти скривана да би се сачувала приватност њене породице, наводи се у данас објављеном саопштењу болнице.

Према писању француског дневног листа Фигаро (Le Figaro), организам 49-годишње Изабел Диноар поново је прошле зиме „одбацио трансплантирани део лица“, због чега није могла да покреће усне, а јака терапија коју је морала да доживотно користи изазвала је два тумора.

Изабел Диноар је 2005. године, након што ју је изуједао њен пас, постала прва пацијенткиња у свету којој је извршена операција трансплантације такозваног фацијалног троугла, односно предео носа, усана и вилице.

Операцију је извео тим хирурга на челу са професором Жан-Мишелом Дибернаром, који је 1998. године извршио прву трансплантацију руке.

Трансплантација код Изабел Диноар изведена је помоћу дела лица узетог од донаторке код које је наступила мождана смрт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи