Чишћење зуба концем је велики губитак времена

Ако сте сваки дан одвајали пет минута како бисте зубе додатно очистили зубним концем, можда сте губили време.

Ново истраживање утврдило je да постоји врло мало поузданих доказа да чишћење зубним концем збиља функционише, а препоруке да се зуби чисте концем уклоњене су из службених здравствених смерница у САД, преноси Индипентент.

Асосијејтед прес проучио је истраживања о употреби зубног конца спроведено у последњих десет година, а показало се да су студије које говоре о бенефитима конца доста слабе.

„Већина истраживања су или користила застареле методе или су тестирала мало људи. Нека истраживања трајала су свега две недеље, што је прекратак период времена да би се развио каријес или болест зуба. Једно је истраживање тестирало 25 људи само након једне употребе зубног конца“, открива Џеф Дан, истраживачки новинар.

Професор Дамијан Валмзи, саветник Британског удружења зубара, потврдио је да коришћење зубног конца има врло малу вредност: „Мале интерденталне четкице за зубе боље су за чишћење простора између зуба, наравно, само тамо где постоји простора за њихову употребу. Конац мало вреди, осим ако је простор између ваших зубa премален за интерденталне четкице“.

Асосијејтед прес је детаљно проучио 25 студија које су упоређивале чишћење зуба само четкицом и четкицом и концем. Докази у корист коришћења зубног конца који су пронађени били су „слаби и непоуздани“.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи