Дојење штити и бебе и маме

Нема бољег улагања за једну заједницу од сипања млека у бебе, рекао је давно Винстон Черчил. Наука је то и потврдила. Дојење штити и бебе и маме.

Уколико сте икада имали дилему да ли да дојите дете, знајте да мајчино млеко превентивно делује на бебина плућа, срце, кожу, уринарни систем. На тај начин, поред хране, беба свакодневно добија антитела, која је штите у најосетљивијем периоду живота.

Ових предности је свесна и Ангелина Јовановић, мама два малишана. Старији има три године, а млађи Вукашин 13 месеци.

„Од самог почетка сам знала да ћу да их дојим, сматрам да је то најздравије за њих. Посебан однос се јавља приликом тог чина“, објашњава Ангелина.

Лекари тврде да је млеко најбољи и најздравији начин да беба започне живот. Доступно је у сваком тренутку, на сваком месту и увек је идеалне температуре.

„Деца ређе обољевају од свих респираторних инфекција од гастроинтестиналних инфекција чак и вирусних инфекција. Чак и када се то деси, онда је дужина обољевања краћа. Значајно је и за здравље мајке, јер онда ређе обољевају од карцинома дојке и гениталних органа“, наводи педијатар Дома здравља „Палилула“ докторка Бранка Максић.

Колико дуго дојити бебу, питање је које мучи многе маме? Из окружења стижу различити бројке: два месеца, шест месеци, годину дана, две године.

„Пожељно је да искључиво доје пет, шест месеци, а онда уз адекватну дохрану и до годину, па и две“, објашњава докторка Максић.

„Прво дете сам дојила тачно годину дана, а друго и даље дојим, има 13 месеци, разлог су његове алергије. Није могао да пије ни кравље ни адаптирано млеко“, наводи Ангелина Јовановић.

Друга дилема која се јавља код мама, јесте када прекинути са дојењем. Лекари кажу, маме о томе одлучују, али саветују не чините то нагло.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи