Жене без крајника и слепог црева плодније

Петнаестогодишње истраживање показало је да су жене које су извадиле слепо црево или крајнике плодније, преноси Би-Би-Си.

Стручњаци са Универзитета у Дандију анализирали су медицинске извештаје више од пола милиона Британки, а сада покушавају да установе да ли је одстрањивање ових делова директно утицало на плодност или постоји неко друго, бихевиорално објашњење.

Студија је показала да је на сваких 100 трудница, које немају никакве обављене операције, долази 134 које су одстраниле слепо црево, 149 које су одстраниле крајнике и 143 са извађеним крајницима и слепим цревом.

Могуће је да ће истраживање донети нове начине лечења, али стручњаци апелују на жене да не одстрањују крајнике и слепо црево без разлога.

„Истраживање је веома важно и да са сигурношћу можемо да кажемо женама да вађење слепог црева не смањује шансе за будућу трудноћу. Штавише, гледајући резултате истраживања, сада је без сваке сумње потврђено да одстрањивање упаљених органа и органа који би могли да буду предмет упале поправља шансе за остајање у другом стању“, истакао је један од учесника студије, доктор Сами Шими.

Објашњавање резултата, објављених у часопису Fertility and Sterility (Плодност и стерилност), већи је изазов.

Једно од могућих биолошких објашњења је да хроничне упале крајника или слепог црева негативно утичу на јајнике и материцу.

Друго објашњење, које тим са Универзитета у Дандију, базирано је на бихевиоралном приступу, односно узима за претпоставку да сексуално либералније жене имају веће шансе да затрудне, али и да добију неку од болести које изазивају упални процес и могу да доведу до одстрањивања слепог црева.

Упркос веома занимљивим резултатима, научници објашњавају да им је потребно још времена да утврде о чему је реч и да не треба прерано извлачити закључке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи