Сат времена шетње „поништава“ осмочасовно седење у канцеларији

Срчана и обољења крвних судова, као и рак, главне су болести које се развијају услед недостатка физичке активности. Нове студије откривају да само сат времена шетње дневно може поништити штетни утицај осмочасовног седења у канцеларији или испред телевизора.

Сат времена шетње „поништава“ осмочасовно седење у канцеларији Сат времена шетње „поништава“ осмочасовно седење у канцеларији

Научници су анализирали податке од милион мушкараца и жена и открили да седење од најмање осам сати дневно, без икакве физичке активности, има смртоносан утицај на живот и здравље.

„Најмање један сат физичке активности дневно, на пример шетња или вожња бицикла, може смањити ризик од обољења и преране смрти повезаних са дуготрајним седењем“, наглашава Улф Еклунд, вођа студије и професор Универзитета Кембриџ.

Чак и повремено протезање или одлазак до апарата за кафу може бити довољно да смањи штету коју узрокује целодневно седење.

„Не морате чак ни да вежбате или одете у теретану, довољно би било лагано прошетати ујутро, или након ручка. Сат времена физичке активности дневно можете одрадити и у више наврата“, додаје Еклунд.

Студија, која је спојила податке из 16 претходних истраживања, део је серије истраживачких текстова објављених медицинском часопису Лансет пред Олимпијске игре у Бразилу.

Учесници, углавном старији од 45 година из САД, западне Европе и Аустралије, подељени су у четири групе према нивоу физичке активности.

У једној групи, људи су били активни 60 до 75 минута сваког дана. У другој, били су активни само пет минута или мање. Истраживачи су упоредили ниво активности са морталитетом током периода до 18 година.

Слични резултати пронађени су и када су научници обратили пажњу на навике гледања ТВ-а у подгрупи око 500.000 људи.

Гледање ТВ-а више од три сата дневно повезано је са повећаним ризиком од смрти у свим групама, осим у најактивнијој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи