Истезање пре вежбања? Боље не!

Истезање је корисно за тело, али немојте се истезати пре вежбања него после, поручују стручњаци.

Мит је да ћемо се повредити уколико се не истегнемо пре вежбања. Оно што треба да урадимо на почетку сваког сета вежби је да се загрејемо.

Иако постоје различите врсте истезања и неке могу бити укључене у почетни део тренинга, статичко истезање није на тој листи, поручује Шон Арент са Универзитета Рутгерс у Њу Џерзију.

Када седнемо на под, раширимо ноге и покушавамо да се што више примакнемо прстима на стопалима, то је тип истезања потпуно непожељан на почетку сета вежби, наводи Арент.

Када истежемо „хладан“, то јест незагрејан мишић, објашњава Арент, то је исто као да смо ставили гумицу у фрижидер и онда је растегли. Једино што у таквој ситуацији можемо да добијемо је пуцање мишића, на исти начин као што би та охлађена гумица пукла, наводи овај стручњак за фитнес.

Са друге стране, када је мишић загрејан треба га истезати да се не би скупио, али и даље пажљиво, до границе бола. На тај начин могу да се избегну повреде, бићемо флексибилнији, тетиве ће боље реаговати, а и укупна покретљивост тела ће бити боља.

Онима који и даље сматрају да им је пре вежбања неопходно истезање Арент препоручује динамичко истезање или загревање. Реч је о подизању екстремитета и кружни покрети, али при томе не треба се задржавати у екстремним положајима.

На тај начин загрејаће се мишићи, али кроз покрете који ће личити на протезање, што се препоручује пре активности попут комбинација покрета из борилачких вештина (шутирање, подизање ногу високо).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи