Направили модел за предвиђање епидемија?

Британски научници тврде да су развили модел који може да предвиди ширење зооноза, болести које се преносе са животиња на човека попут еболе или вируса зика, на основу климатских промена и броја становника.

Описујући модел као „велики корак у разумевању болести које се преносе са животиња на људе“, научници истичу да им може помоћи у одбрани од епидемија.

„Наш модел може да помогне доносиоцима одлука да процене могући утицај на епидемије изазване зоонозама од стране било каквих интервенција или промена у унутрашњим или спољним политикама влада“, открила је Кејт Џоунс, професорка која предводи студију Универзитета у Лондону, на одељењу које се бави генетиком, еволуцијом и животном средином.

Модел такође има потенцијал да у исто време предвиди утицај глобалних промена на многе болести, додала је Џоунсова.

Око 60 до 75 одсто заразних болести у развоју су зоонозе, где болести са животиња прелазе на људе. Слепи мишеви су познати по томе што носе многе опасне вирусе.

Ебола и вирус зика настали су код дивљих животиња, попут многих других, укључујући грозницу долине Рифт и грозницу ласа, које утичу на животе хиљаде људи и чије се ширење предвиђа заједно са променама животне средине.

Тим професорке Џоунс је користио 408 познатих локација где је избила грозница ласа у Западној Африци између 1967. и 2012. године, као и промене у коришћењу земљишта и приноса, температура и падавина, понашања и доступности здравствене заштите.

Такође су идентификовали подврсту пацова Mastomys natalensis који на људе преноси вирус ласа како би мапирали локацију пацова.

Модел је затим развијен коришћењем тих информација заједно са прогнозама климатских промена, са густином насељености и променама у коришћењу земљишта.

„То нам омогућава да израчунамо колико често људи долазе у контакт са животињама које носе болести и количину ризика да се вирус пренесе“, открио је Дејвид Рединг, један од вођа студије.

Тим је тестирао нови модел користећи грозницу ласа, болест која је ендемска широм западне Африке и изазвана вирусом који преносе пацови. Као ебола, ласа изазива хеморагијске грознице и може бити фатална.

Студија, објављена у часопису Methods in Ecology and Evolution, тестирала је модел са грозницом ласа и открила да ће се број заражених удвостручити на бројку од 406.000 до 2070. године са садашњих 195.000 заражених – услед климатских промена и растуће људске популације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи