Супербактерија пронађена на олимпијским локацијама у Рију

Научници су пронашли опасну супербактерију отпорну на лекове на плажама у Рио де Жанеиру где ће бити одржане Олимпијске игре, као и у заливу где ће се веслачи борити за медаље.

Откриће бактерија биће објављено ускоро у две одвојене академске студије у које је Ројтерс имао увид, а које обухватају налазе на популарним туристичким местима, што значи да се микроби, који се иначе могу пронаћи у болницама, сада налазе на великим подручјима домаћина Олимпијских игара.

Налази су такође повећали забринутост да је канализациони систем Рио де Жанеира такође контаминиран.

Раније истраживање, објављено крајем 2014. године, показало је присуство супербактерије, класификоване као ургентна претња по јавно здравље, у заливу Гуанабара, где ће одржавати надметања на Играма.

Прво од два нова истраживања, чије су налазе накнадно проверили научници на Међуакадемијској конференцији о антимикробским агенсима у Сан Дијегу, показало је присуство микроба на пет плажа Рио де Жанеира, укључујући и светски познату Копакабану.

Остале спорне плаже су: Ипанема, Леблон, Ботафого и Фламенго.

Поменута супербактерија може да изазове тешке уринарне, плућне, као и инфекције система за варење и крвотока, али и менингитис. Студије о супербактерији утврдиле су да узрокује смрт у скоро 50 одсто случајева.

Друга нова студија, коју је обавила бразилска федерална лабораторија „Освалдо Круз“ и биће објављена следећег месеца, пронашла је гене супербактерије у заливу Родриго де Фрејтас у срцу Рија и у реци која се улива у залив Гуанабара.

Отпад из великог броја градских болница, као и из стотина хиљада домова, одлива се у водотокове које пресецају град, што је омогућило ширење бактерија из болница.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи