Што је ужаснија слика на кутији цигарета, пушача је мање?

Фотографије са непријатним призорима на паковањима цигарета могу више да убеде пушаче да оставе цигарете него било шта друго, сугерише студија из САД. Током четворонедељног експеримента, истраживачи су насумично распоредили 2.150 пушача да користе пакле са текстом упозорења, односно са текстом упозорења уз фотографије које илуструју штетне стране пушења.

Уз фотографије, пушачи су 29 одсто више били вољни да покушају да оставе цигарете на крају студије, док је одвикавање најмање недељу дана пре краја студије било за 53 одсто реалније уз фотографије у односу на само текстуална упозорења.

„Пушачи су нам рекли да текстуално упозорење не изазива превелику грижу савести због пушења. Међутим, сликовна упозорења учинила су ризике 'присутним и живим', док су уобичајена упозорења у облику текста блага и лака за игнорисање“, истакао је за Ројтерс главни аутор студије, Ноел Бруер, истраживач Универзитета за јавно здравље у Северној Каролини.

Једном недељно током четири седмице, учесници студије одлазили су на клинику са залихама цигарета за осам дана. Сваке недеље, истраживачи су лепили налепнице на кутије цигарета учесника, било са фотографијама и текстом или само са текстом.

Истраживачи су уклонили целофан са спољне стране паковања и залепили налепнице директно на паковања са поруком дизајнираном за експеримент. При свакој посети, пушачи су били  анкетирани о томе да ли су покушали да оставе пушење.

Да би били укључене у студију, особе су морале да пуше најмање седам цигарета недељно. Речено им је да је сврха истраживања да се види колико су добро разумели етикете на својим паковањима цигарета.

Фото-упозорења приказивала су крупне кадрове трулих зуба са поруком „Упозорење: Цигарете изазивају рак“, као и фотографије мршавих, непокретних и особа без косе са упозорењем: „Пушење убија“.

Упозорења само са текстом садржала су и неке опште чињенице попут: „Остављање пушења у великој мери смањује озбиљне ризике за ваше здравље“ и „Пушење узрокује рак плућа, болести срца и може компликовати трудноћу“.

Са сликама, 40 одсто пушача рекло је да је покушало да остави цигарете током студије, у поређењу са 34 одсто учесника који су добијали само текстуална упозорења.

Осим тога, 5,7 процената људи који су примили фото-упозорења оставило је пушење барем једну недељу пре краја студије, у поређењу са 3,8 одсто код особа са текстуалним упозорењем.

Тешко је рећи да ли би фотографије имале исти утицај током дужег временског периода, или је само новина код упозорења охрабрила људе да престану, забележили су аутори.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи