Човек – једина врста која пије млеко другог сисара

Уколико се у обзир узме чињеницa да је човек једина врста која пије млеко другог сисара, није изненађујуће да је интолеранција на лактозу тако честа. Није необично временом изгубити толеранцију на млеко и млечне производе, поготово јер је 60 до 75 одсто популације алергично на лактозу.

Будући да се кравље млеко користи у прехрани, доста особа није ни свесно у коликој мери то утиче на њихово здравље.

„Неки људи који свакодневно конзумирају млеко имају константне симптоме, попут надутости и затвора, али заправо им никад не пада на памет да би то могло бити од млека“, истиче др Робин Чуткан, оснивач клинике "The Digestive Center For Women" у Висконсину.

Шта је, заправо, интолеранција на лактозу?

Тело има проблем с пробавом лактозе, врстом шећера које се природно налази у млеку и другим млечним производима. То није исто као и алергија на храну, будући да њени симптоми нису толико интензивни и потенцијално фатални.

Људи с интолеранцијом на лактозу могу да пију млеко и једу млечне производе, али ће морати да истрпе симптоме попут гасова и надутости, а може се јавити и дијареја, као и повраћање и грчеви. Симптоми се јављају након 30 минута до два сата након конзумирања млека или млечних производа.

Неке особе могу бити нетолерантне на млеко и млечне производе чак и ако немају интолеранцију на лактозу, а најчешће је то због протеина казеина који у телу може изазвати упалне процесе, поготово код особа с аутоимуним обољењима.

Уколико волите млеко, а имате неки вид интолеранције или осетљивости, онда можете да пробате са елиминацијом тих производа из прехране на одређени период како бисте видели да ли ће доћи до смањења симптома. У том случају се можете окренути алтернативама као што су кокосово, бадемово или пиринчано млеко.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи