Лекари: Антибиотике користити само кад је неопходно

Србија је међу водећим земљама по употреби антибиотика, а за том врстом терапије посеже се чак и код обичних прехлада. Антибиотици на рецепт издају се пет пута више него у Холандији и двоструко више него у Немачкој. Осим поруке да антибиотике треба користити само када заиста помажу, важно је ојачати организам јер истраживања показују да се код лекара иде све чешће, управо због ослабљеног имунитета.

У предшколском и школском узрасту деца годишње имају од пет до седам прехлада, одрасли до пет. Готово да нема особе око нас која није алергична на нешто, а расте број и оних са астмом. Због лоших навика, недостатка физичке активности и недовољно редовног сна, а повећања стреса, сваком од нас је имунитет бар једном био ослабљен. Стручњаци упозоравају да постајемо све неотпорнији.

„Када су у питању алергије и инфекције, нажалост, подаци су алармантни, не ради се о 10, 15 одсто, него се ради о нечему што се повећало два, три, четири пута. То је данак том начину живота са старом теоријом: 'Шта раде деца на фудбалском терену - траже вајрлес сигнал'. Нема замене за здраву храну, бављење физичком активношћу и редован сан“, каже др Горан Вукомановић са Универзитетске дечје клиника у Тиршовој.

„Много сам старији од колега, али када сам ишао у школу, од 1.000 деце можда је само једно имало астму или алергију. Данас је тај проблем толико распрострањен да свако четврто дете пије лекове против алергије“, истакао је професор Универзитета у Единбургу, др Пол Клејтон.

О значају имунитета и како да га ојачамо слушамо свакодневно. Треба јести више воћа и поврћа, витамина и минерала, променити начин живота, оставити цигарете. Али, колико је особа чуло за бета глукан? Учесници првог међународног симпозијума о бета глуканима поручују да је незаменљив у јачању имунитета.

„До средине прошлог века бета глукан био је део наше свакодневне исхране. Некада смо га имали довољно и били смо здравији. Има га у многим намирницама – риби, печуркама, квасцу. Због загађености животне средине и прераде намирница тај важан састојак се губи, иако су то природни лекови. Сада се о њему поново говори јер смо све болеснији и важно је да га користимо као додатак исхрани“, нагласио др Клејтон.

Гост Београда, који о томе говори и на Би-Би-Сију који га је ангажовао, каже да је од неселективног давања антибиотика много ефикасније јачати имунитет јер, што је организам јачи, лакше ће се изборити са вирусним и бактеријским инфекцијама, али и најтежим болестима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи