По употреби антибиотика Србија међу водећима у Европи

За антибиотском терапијом посеже се чак и када су обичне инфекције и прехладе у питању због чега је Србија међу водећим земљама у Европи по прописивању антибиотика деци, али и одраслима.

По употреби антибиотика Србија међу водећима у Европи По употреби антибиотика Србија међу водећима у Европи

Недавно спроведена истраживања показала су да се антибиотици у нашој земљу скоро пет пута више прописују него у Холандији, четири пута више него у Шведској, два и по пута чешће него у Великој Британији и дупло више него у Немачкој.

Британски професор Пол Клејтон, који је у посети Србији, каже да је много ефикасније од неселективног давања антибиотика јачати имунитет, јер што је организам јачи и отпорнији лакше ће се изборити са разним вирусним и бактеријским инфекцијама, али и алергијама које су данас све чешће.

Према његовим речима, у јачању имунитета важни су бета глукани, који су у прошлости били део наше свакодневне исхране, док се данас слика променила.

Та важна материја заступљена је у квасцу, али је доста има и у зидовима свих врста печурака.

„Вино и пиво које смо раније пили нису били филтрирани, сада могу дуже да стоје, али нема важног бета глукана у њима", објашњава Клејтон и додаје да се у хлебу и разним пецивима данас користи много мање квасца, тако да смо и у тим намирницама ускраћени за активне састојке који су важни за јачање имунитета.

Природни лекови, наставља Клејтон, који садрже бета глукан права су алтернатива за фармацеутске лекове.

„Пошто су бета глукани од педесетих година на овамо на разне начине уклоњени из исхране, треба их уносити као додатке исхрани. Најефикаснији су 1-3,1-6 бета глукани који се генеришу из ћелијског зида квасца", објаснио је Клејтон.

Проф. др Јовица Миловановић из Клинике за оториноларингологију Клиничког центра Србије каже да су истраживања показала да деца предшколског и школског узраста данас имају пет до седам прехлада годишње, а одрасли четири до шест годишње.

„Разлог за одлазак код лекара код сваког петог детета био је запаљење крајника", рекао је Миловановић новинарима пред почетак симпозијума о јачању имунитета код људи и значају бета глукана.

Јачање имунитета, како каже, начин је да се буде корак испред болести и да се спрече честе инфекције.

Доктор Универзитетске дечје клинике Горан Вукомановић нагласио је да је данас за родитеље постала скоро немогућа мисија да дете буде здраво месец или два без икакве прехладе.

Вукомановић подсећа да се организам може јачати редовном и здравом исхраном, затим да је важна физичка активност, добар сан, као и уношење витамина и минерала у довољним количинама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи