Бол није непријатељ

Упркос томе што га не волимо, бол је заправо човеков пријатељ. Он је наш аларм, који нас упозорава да имамо неки здравствени проблем. Зато га треба ослушкивати.

Бол није непријатељ Бол није непријатељ

Било да је тренутан, упоран, слаб, јак, краткотрајан или дуготрајан, бол је порука да у телу постоји неки проблем. Бол се не сме игнорисати, нарочито ако не престаје.

Председник Српског удружења за терапију бола, доцент доктор Небојша Лађевић, истиче да се, ако је бол упоран, изненадан, а изузетно јак морамо јавити лекару.

„Када је реч о зубобољи зна се узрок, али сваки бол ако не знамо његов узрок, нарочито ако је јак и онеспособљавајући, треба се хитно јавити да би се установило одакле он долази. Колико год да је непријатан, бол је наш пријатељ, јер нас опомиње да нешто није у реду“, истакао је Лађевић.

Председник Секције за физикалну медицину и рехабилитацију Српског лекарског друштва, др Мирко Грајић, наглашава да је сваки бол битан и да га не треба занемаривати.

„Управо када бол није много јак је моменат када можемо да решимо проблем лако. Не треба пустити да бол траје, него га радикално спречавати у самом почетку“, објаснио је Грајић.

За онај дуготрајни бол, Србија име решење - Кабинет за бол у Клиничком центру Србије. Годишње кроз њега прође око 1.300 људи.

Прецизних података за Србију нема, али према неким проценама, са болом се суочава око милион људи у Србији. Тога смо сви сведоци, јер готово да не прође дан, а да не чујемо да некога боле леђа.

„Нама најчешће долазе пацијенти са нерешеним проблемом бола у врату и у леђима који је на неки начин компликован, било да је он продужен, јачи, било да није довољно добро дијагностикован. Мимо тога јављају се болни синдроми као додатак свих осталих болести којих није било толико раније и пацијенти на крају дођу код физијатра када нико други више не може да помогне“, указује др Грајић.

Према његовим речима, пролонгирани стрес који траје на овим просторима 20 и више година такође утиче на болни синдром.

Ако трпите бол дуго, не можете очекивати да ће лекар некаквом чаробном таблетом решити све ваше муке.

„Сваком се пацијенту треба посветити максимално, индивидуално и наћи за њега најбоље решење. Некада су то лекови, а некада комбиноване процедуре“, поручује др Грајић.

Некада ни лекови нису довољни. У Србији се уводе нове процедуре. Једна од њих је неуромодулација.

„То је нова техника која ће се примењивати код пацијената у Србији, посебно код оних код којих нисмо могли да решимо бол. Подразумева пласирање електрода у епидурални простор близу кичменог стуба и на тај начин се шаљу сигнали“, прецизирао је др Лађевић.

Ако уместо одласка код лекара узимате лекове против болова само одлажете суочавање са проблемом уз ризик да сте изгубили драгоцено време за решавање. Бол је пријатељ који вам саопштава нешто непријатно, али за вас веома важно, а таквом се пријатељу не окрећу леђа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи