(Не)очекивани разлози губитка косе

У сваком добу, губитак косе може бити трауматично искуство. Ипак, чешће се јавља него што мислимо – према тврдњама чланова америчког Удружења за губитак косе, чак 40 одсто становника САД који губе косу су, заправо, жене!

Њујоршки дерматолог Мајкл Грин каже да је реч о веома честој појави која може да погоди човека у двадесетим годинама, односно, тада може да почене да буде видљиво.

Два битна разлога свакако су генетика и хормони, али постоје и други, можда изненађујући разлози – дијете, опште здравствено стање, па чак и начин обликовања фризуре.

Стрес

Терет који се најпре психички манифестује може имати улогу у губитку косе. „Стрес повећава ниво тестостерона, а код неких особа то може изазвати губитак косе“, рекла је дерматолошкиња др Кингсли за британски магазин Инстајл (InStyle).

Тај разлог губитка косе такође је познат као алопеција, односно стањивање косе.

Стручњаци препоручују опуштајуће активности попут јоге или медитације као део рутине која би помогла проблему, као и уравнотежена исхрана протеинима, угљеним хидратима и здравим мастима.

Аутоимуна болест

Алопеција арета дешава се као резултат аутоимуне болести, када имуни систем тела „одлучи“ да су здраве ћелије заправо стране и крене да их напада. Такав тип алопеције спада у видљиву форму опадања косе, где се у недостатку длаке јављају печати.

Узрок тог типа опадања косе односи се на штитну жлезду, хормонски поремећај или анемију. Др Грин истиче да, када је реч о таквом типу губитка косе, што дуже се не лечи, већа је вероватноћа да ће проблем бити сталан.

Стилизовање фризуре

Начин обликовања косе може дати супротан од жељеног ефекта, то јест опадање косе.

Од презатегнутих коњских репова, фарбања и третмана трајног исправљања – све то може довести до алопеције. „У почетку, до лома длаке може доћи и, у тежим случајевима, длаке могу да се извуку из фоликула“, објашњава др Кингсли.

„Може доћи до постепене рецесије предњег дела косе. На дуже стазе, фоликул длаке може неповратно да се оштетити што би резултирало трајним губитком косе“.

Срећом, решење је једноставно и прилично очигледно – престаните да косу стилизујете на начин који би је превише вукао, а ако је коса превише третирана, смањите фарбање и употребу хемикалија.

Промене годишњих доба

Прелазно време не само да доноси непредвидљиве температуре, већ такође може изазвати претерано опадање косе. Кингсли констатује да сезонске промене у времену често утичу на косу.

„Излагање УВ зрачењу лети може изазвати кртост и ломљење, а стрес и исхрана могу да изазову перут. Ако се то деси у исто време као и сваке године, нема разлога за бригу.“

Трудноћа

Током трудноће, ниво естрогена се подиже, што поспешује уобичајени раст косе. Када се жене породе или по престанку дојења, ниво естрогена у њиховим телима врати се у нормалу што може изазвати да додатно израсла коса током трудноће опадне у кратком временском периоду.

„Ако после порођаја дође до губитка косе, нема, нажалост, ништа што се може учинити да би се то спречило. Али покушајте да не бринете, губитак је само привремен и све длаке би требало да поново израсту“, каже Кингсли. „У спроведеним студијама открили смо да око 50 одсто жена искуси постпорођајно опадање косе. Не знамо зашто га неке жене доживљавају а друге не“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи