Иницијатива за забрану соларијума за млађе од 18 година

Друштво дерматолога Србије покренуло је иницијативу да се забрани коришћење соларијума млађима од 18. година, да се одраслима предочи ризик да су ултравиолетни зраци канцерогени, као и да се боље контролише промет и увоз машина.

Државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко најавио је, на данашњој конференцији за новинаре, да ће у Закон о здравственој зашти ући ове одредбе.

Поводом кампање у борби против рака коже, Вицко је рекао да је превенција меланома важна, дијагностика још важнија, а да су савремени лекови за терапију скупи.

Вицко је нагласио да је комисија за цитостатске лекове као приоритетне одредила лекове за метастатски меланом.

Поводом светског дана меланома, који се обележава у недељу у кампањи Eуромеланом, организовани су бесплатни прегледи за све грађане широм Србије у 58 здравствених установа које ће радити 151 дерматолог.

Према досадашњим искуствима у оваквим кампањама код 10 одсто пацијената откривене су промене које могу бити знак појаве рака коже.

Овогодишњу кампању организује Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са Европском академијом за дерматологију и венерологију и Европско удружење за дерматолошку онкологију.

Под слоганом „Сунце сија свуда, не само на плажи“ циљ кампање је да се укаже да је неопходно приомењивати одговарајуће мере заштите на сунцу не само током годишњег одмора на плажи, већ и током свакодневних активности.

Национални координатор кампање докторка Лидија Кондолф Секуловић нагласила је да је осим рада на превенцији неопходно и проширење терапијских опција за оболеле од метастатског меланома.

Лекар Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Снежана Живковић указала је на чињеницу да се годишње у Србији региструје 550 новооболелих пацијената од меланома, а да годишње од те болести умре 250 пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи