Ако пијете кафу, живећете дуже

У десетогодишњем америчком истраживању научници су дошли до закључка да људи који редовно пију кафу имају мање шансе да умру од разноразних узрока, укључујући болести срца и дијабетес, у односу на особе које уопште не пију кафу.

Ако пијете кафу, живећете дуже Ако пијете кафу, живећете дуже

Како су учесници у истраживању конзумирали кафу, тако се смањивао њихов ризик од умирања, што се показало у сличном обрасцу код учесника који су пили кафу без кофеина.

„Кафа садржи бројна биолошка активна једињења, укључујући и фенолне киселине, калијум, и кофеин“, рекла је водећа ауторка др Ерика Лофтфилд са Националног Института за борбу против рака у Роквилу, Мериленд.

Многе студије су показале да је конзумирање кафе повезано са мањим ризиком од смртних случајева повезаних са срчаним проблемима, Лофтфилд је рекла за Ројтерс.

Истраживачи су користили податке из претходне студије у којима је испитано 90.317 одраслих без рака или историје кардиоваскуларних болести, чије је стање праћено од 1998. до 2009. године. Они су на почетку студије пријавили количину уноса кафе, заједно са другим дијететским и здравственим детаљима.

До 2009. године, око 8.700 људи је преминуло. Након што су урачунали друге факторе као што је пушење, истраживачи су открили да су особе које пију кафу имале мање шансе да умру током студије у односу на особе које не конзумирају овај напитак.

Ризик од смрти био је најнижи за оне који су пили четири до пет шољица кафе дневно. Слична ситуација је међу онима који пију кафу без кофеина.

Они који пију кафу, имали су мањи ризик од смрти од срчаних и хронично респираторних обољења, дијабетеса, упале плућа, грипа и самоубиства, али не и рака, утврдили су стручњаци.

„Иако је испијање кафе такође обрнуто повезано са учесталостима појединих врста рака, као што је рак јетре, у епидемиолошким студијама нисмо посматрали повезаност између кафе и укупног морталитета од рака“, рекла је Лофтфилд. „То може бити зато што кафа смањује ризик смртности за неке врста рака, али неке не“.

Људи који су конзумирали две до три шољице кафе дневно имали су отприлике 18 одсто нижи ризик од смрти у поређењу са онима који су пријавили да уопште не пију кафу, рекла је Лофтфилд. Испријање до пет шољица дневно, или 400 милиграма кофеина дневно, није повезано са било којим дугорочним ризиком по здравље.

Средњи унос кофеина, до 200 милиграма дневно, чак је безбедан за труднице, наводи се у саопштењу Америчког колеџа за акушерство и гинекологију.

„Постоји гомила истраживања врло високог квалитета, која показују да људи који пију више кафе имају тенденцију да имају боље здравствене исходе“, рекао је др Марк Џ. Гантер са колеџа Империјал у Лондону, који није био део нове студије.

Студија, додуше, не доказује да кафа продужава живот.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи