Читај ми!

Један рецептор за хладно и љуто

Мало ко би рекао да сенф јачег укуса и „опасни“ васаби сос имају неке везе са ниским тепературама. Међутим, рецептор протеина који су научници управо открили реагује на све то!

Рецептор TRPA1 не реагује само на сенф, бели лук и прелив од љутог рена, већ и на температуре испод 20 степени Целзијуса, тврде шведски и немачки стручњаци, пише портал sciencenordic.com.

Према првим анализама, откриће би требало да одведе у правцу нових лекова и терапија за особе хиперсензитивне на хладноћу.

„Реч је о веома честој притужби међу пацијентима са хроничним боловима или са дијагностикованим болестима које утичу на нервни систем, попут дијабетеса“, објаснио је Едвард Хогештат, професор клиничке фармакологије на шведском Универзитету Лунд.

Према његовим речима, једно од нежељених дејтстава после хемиотерапије код појединих пацијената може да буде преосетљивост на хладноћу.

„Тегобе и болови могу да се јаве на не тако ниским температурама, а за које је познато да изазивају реакције рецептора на сенф и бели лук“, истакао је Хогештат.

Више TRP протеина „осумњичено“ је као могући температурни рецептори. Ипак, само за два је то и потврђено - за рецепторе за ментол (TRPM8) и љуту паприку (TRPV1).

Откривањем трећег, уверени су стручњаци, доћи ће се до сазнања о томе како тело реагује на различите температуре.

„Већ знамо да рецептор за љуту паприку реагује и на температуре изнад 42 степена Целзијуса и то на исти начин као када је тело изложено пламену. Рецептор за ментол региструје пад температуре испод 28 степени, што се манифестује као хлађење“, наводи Петер Зигмунт, такође професор фармакологије на шведском универзитету.

Како у извештају наводе стручњаци, њихово откриће требало би да расветли како функционише тело када је температура у питању, као и која је улога таквих рецептора у вези између бола и преосетљивости на хладноћу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару