уторак, 20.01.2015, 12:42 -> 13:05
Кухињски калфа: „Карамел шнит“
Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „карамел шнит“ из Аранђеловца. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа.
Сваког уторка у 8.30 часова у Јутарњем програму РТС-а нова лица, нови рецепти и једна нова школа. Данас је на реду Економскo угоститељска школа „Слободан Минић“ из Аранђеловца.
Тесто умесити и испећи на 200 степени. Кору прелити чоколадним млеком и оставити да се охлади.
За фил, умутити пенасто маргарин са шећером, ванилиним шећером и четири жуманца. Затим додати млевени кикирики, плазма кекс, сок од четири поморанџе и једног лимуна. Нафиловати кору и преко ње ставити шам.
За шам је потребно чврсто умутити беланце са шећером , полако додавати ушпинован и карамелизовани шећер.
Време припреме је од 40 до 60 минута, а цена једног парчета торте износи 90 динара.
Кухињски калфа
Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, Кухињски калфа, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.
Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.
Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.
Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.
Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме могу да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници Кухињског калфе.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар