уторак, 13.01.2015, 12:25 -> 12:52
Кухињски калфа: „Савијача са слатким сиром и сосом од вишања“
Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „савијача са слатким сиром и сосом од вишања“ из Суботице. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа.
Сваког уторка у 8.30 часова у Јутарњем програму РТС-а нова лица, нови рецепти и једна нова школа. Данас је на реду Економска средња школа „Боса Милићевић“ из Суботице.
У одговарајућој посуди измешамо свежи сир са шећером, ванилин шећером, кором од лимуна и јајима. На влажну крпу стављамо један лист танке коре и попрскамо је мешавином уља и топљеног путера.
На први слој кора стављамо још једну кору, коју такође попрскамо путером и уљем. На други ред коре поспемо мало презле и дебело намажемо филом од сира.
Помоћу крпе умотамо савијачу и ставимо је у подмазан плех. Савијаче печемо 35 минута у претходно загрејаној рерни на 170 степени.
Док се савијаче пеку направимо сос од вишања. Вишње ставимо у одговарајућу посуду и залијемо водом и црним вином. Када се прокува треба додати шећера и згушњавати са кукурузним скробом.
Када се савијаче испеку, оставимо их да се неколико минута одмарају, па их сечемо на коцке или ромбе. Исечене савијаче сервирамо са врућим сосом од вишања и поспемо шећером у праху.
Кухињски калфа
Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, Кухињски калфа, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.
Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.
Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.
Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.
Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме могу да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници Кухињског калфе.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар