Читај ми!

Ученик дресирао пчеле да откривају болести

Матурант Тринаесте београдске гимназије Немања Филиповић успео је да истренира пчеле тако да могу да открију мирисе врло мале концентрације, што се може искористити у медицини, откривању болести житарица и у друге сврхе, преноси Танјуг.

Ученик дресирао пчеле да откривају болести Ученик дресирао пчеле да откривају болести

Немања је тај пројекат радио као полазник Истраживачке станице Петница заједно са колегиницом Анђелом Тодић и, како је рекао Танјугу, пчеле су изузетно осетљиве на јако слабе мирисе и могу се користити као детектори, осетљивији од неких паса или електронских уређаја.

Осим тога, ови инсекти се много лакше и брже дресирају од паса, чији су тренинзи скупљи, тврди овај млади истраживач.

Немања је дресирао пчеле тако што им је давао шећерну награду у присуству одређеног мириса, тако да науче да повежу своју исхрану са мирисом.

„Пчеле су изузетно погодне за овакво тренирање због тога што имају уграђени рефлекс у својој физиологију и користе га у природи“, каже Немања који је развио и компјутерски алгоритам за детекцију реакције пчела.

Он је истакао да је у Америци на аеродромима већ почело коришћење пчела за откривање супстанци које нису дозвољене да се унесу у авион, а помоћу ових вредних инсеката може да се ради и на детекцији рака плућа.

Немања каже да је првобитна замисао пројеката била да покушају да открију болести житарица узроковане гљивицама.

„Тренутне методе за утврђивање постојања тих болести су јако скупе јер је потребно да се гљиве засеју на одређеној подлози, чека се раст. Ако се користе пчеле резултат би имали у року од неколико секунди и знали би да ли је житарица загађена и представља штету по околину“, каже овај млади научник који намерава да упише електротехнику.

За потребе пројекта, пчеле су набавили од локалног, ваљевског пчелара. Било је око 150 јединки али су нажалост све морале да буду жртвоване зарад науке, јер прописи предвиђају да се ниједна животиња третирана у лаборатоији не сме вратити у своју природну средину.

Иначе, Немању су у Петници ове године пријавили и за такмичење о одрживој енергији у Израелу, на којем је освојио прво место.

Тема, коју је радио са једним Мађаром, односила се на ефикасне начине транспорта, оптималне руте камиона за ђубре ради повећања енергетске ефикасности.

На том примеру се, како каже, може видети колико наше друшто расипа гориво, нерационалним трасама приликом одношења смећа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару