Читај ми!

Нa корак од милијарду пушача!

Са порастом броја становника расте и број пушача, па упркос тренду процентуалног смањења, уживалаца у цигаретама ускоро ће бити милијарду! У Источном Тимору пуши више од 60 одсто становништва, док на карипским острвима Антигва и Барбуда тек пет одсто становника свакодневно посеже за дуваном.

Упркос томе што је пушење све непопуларније у многим деловима света, укупан број пушача расте и приближава се граници од једне милијарде, показују подаци прикупљени у 187 држава.

У 2012. години 967 милиона људи у свету пушило је сваки дан, док је 1980. било 721 милион пушацца.

Пораст броја уживалаца никотина у вези је с порастом броја становника на свету, наводи ЈАМА, стручни часопис Америчког лекарског удружења.

Број становника се у свету у протеклих 50 година удвостручио и достигао седам милијарди, па је и више људи који пуше.

У неколико великих земаља међу којима су Бангладеш, Кина и Русија последњих година расте број пушача, а највише их је управо у земљама у развоју, пише портал Плива.

Међутим, удео пушача у укупном светском становништву се смањио и сада свакодневно пуши три од десет мушкараца и свака двадесета жена, док је 1980. пушило 40 одсто мушкараца и свака десета припадница нежнијег пола.

На врху по броју пушача је Источни Тимор у којем пуши више од 60 одсто становништва, док је најмање пушача на карипским острвима Антигва и Барбуда, на којима у цигаретама ужива свега пет одсто становништва.

У борби против пушења најуспешније су биле државе попут Канаде, Исланда, Норвешке и Мексика у којима је забележен највећи пад у броју пушача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи