Читај ми!

Белци су потомци човека са мутацијом гена?!

Амерички научници тврде да сви белци из Европе потичу од једног човека, који је живео пре око 10.000 година негде између Индије и Блиског истока. Откривена мутација А111Т пронађена је готово у свакој испитаној особи европског порекла, међу људима са Блиског истока и из Индије, док је у Африци нема.

Сви белци из Европе потичу од једног човека, који је живео пре око 10.000 година негде између Индије и Блиског истока, показало је истраживање америчких научника са Медицинског колеџа Државног универзитета Пенсилваније, пише Дејли мејл.

Истраживање је спроведено на основу раније студије којом је откривен кључни ген, који доприноси светлијем тону коже Европљана.

У ранијим испитивањима вођа тима Кит Ченг открио је да само једна различита амино-киселина у гену СЛЦ24А5 доприноси различитој боји коже између људи из Европе и западне Африке.

„Мутација у СЛЦ24А5 мења само један градивни елемент у протеину дезоксирибонуклеинске киселине (ДНК), чиме доприноси чак једној трећини уочљиве разлике у боји коже људи“, рекао је Ченг.

Ченг је објаснио да је мутација захваљујући којој Европљани имају светлију кожу опстала највероватније, зато што је она на облачном северу омогућила боље стварање витамина Д помоћу сунчевих зрака.

Студији се прикључио и професор Виктор Кенфилд како би забележили разлику у ДНК широм планете.

Наиме, тим је проучавао мутацију сегмената ДНК који се налазе изузетно близу, на истом хромозому, и углавном се заједно преносе потомству.

Откривена мутација А111Т пронађена је готово у свакој испитаној особи европског порекла. Она је такође откривена и међу људима с Блиског истока и из Индије, док је у Африци скоро нема.

Оно што је изненадило научнике јесте то да особе које носе А111Т мутацију деле генетски код једног претка, што значи да су сви белци потомци једне једине особе.

„Ова мутација је последица комбинације две мутације карактеристичне за становнике источне Азије - Кинеза, Корејаца и Јапанаца. То показује заједничко порекло њих и Европљана. Ипак, преци и једних и других су се географски поделили пре око 50.000 година, много пре мутације заслужне за светлу кожу. Потребно је још истраживати како би се открило шта је довело до боје коже становника источне Азије“, објаснио је Ченг.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи